Jenevermaker Bols gaat naar de beurs

Een uithangbord aan de gevel van de Lucas Bols Distilleerderij.
Een uithangbord aan de gevel van de Lucas Bols Distilleerderij. Foto ANP/Evert Elzinga

Het bedrijf Lucas Bols, drankenproducent van onder meer merken als Bols, Bokma, Pisang Ambon en Coebergh, gaat naar de beurs. Dat maakte het moederbedrijf AAC Capital vandaag bekend. Het Nederlandse bedrijf hoopt met de beursgang 125 miljoen euro op te halen.

Het bestuur wil het geld gebruiken voor “herfinanciering en het versterken van de financiële positie van het bedrijf”. De beursgang, waarbij nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven, moet in de “nabije toekomst” worden afgerond. Het bedrijf (ca. 35 werknemers) boekte vorig jaar een omzet van 79 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 22 miljoen.

Oudste merk ter wereld

Bols is het oudste merk gedistilleerde drank ter wereld - sinds 1575 - en vooral bekend van zijn jenever. Het huidige bedrijf is ontstaan nadat investeringsbedrijf ABN Amro Capital samen met het management van het bedrijf de likeuren en gedestilleerde dranken overnam van het Franse bedrijf Rémy Cointreau. Tegenwoordig verkoopt Bols ruim twintig merken in meer dan honderd landen.

Lees bij NRC Q: Waarom gin de nieuwe jenever is.