Jeneverbedrijf Bols naar de Amsterdamse beurs

De beursgang volgt „in de nabije toekomst”. Met de verwachte opbrengst van 125 miljoen wil drankenbedrijf Bols schulden aflossen.

Foto ANP

Drankenbedrijf Lucas Bols wil een notering aan de Amsterdamse beurs. Dat heeft het 440 jaar oude bedrijf vanochtend bekendgemaakt.

De Amsterdamse distilleerder, producent van onder meer Bols Genever, Coebergh en Pisang Ambon, verwacht 125 miljoen euro op te kunnen halen met een beursgang. Die zal „in de nabije toekomst plaatsvinden”, laat het bedrijf weten, „onder voorbehoud van marktomstandigheden”.

Bols (omzet: 79 miljoen euro) is naar eigen zeggen „het oudste gedistilleerd merk ter wereld” en verkoopt twintig merken in 110 landen. Het bedrijf is nu voor driekwart in handen van investeringsmaatschappij AAC Capital. De overige 25 procent van de aandelen zijn in handen van het bestuur en andere hoge managers.

Tot 2006 was Bols onderdeel van de Franse drankenmaker Rémy Cointreau. De distilleerder kwam terug naar Nederland toen de huidige bestuursvoorzitter Huub van Doorne het bedrijf met hulp van AAC Capital verzelfstandigde en weer in Amsterdam vestigde. Van Doorne werkte ten tijde van de overname voor Rémy Cointreau.

Voor Bols in Franse handen kwam, was het bedrijf eigendom van investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. Wat daaraan vooraf ging was een kortstondige fusie met het Nederlandse voedingsbedrijf Wessanen, onder meer eigenaar van Zonnatura.

De opbrengst van de beursgang zal „voornamelijk worden aangewend voor herfinanciering”. Met andere woorden: het terugbetalen van schuld. Die schuld bedraagt 225 miljoen euro, zo blijkt uit de laatste jaarrekening over gebroken boekjaar 2013/2014. In diezelfde periode maakte het bedrijf een winst van ruim 230.000 euro.

In Nederland loopt de verkoop van jenever sterk terug. Tussen 2001 en 2013 daalde de verkoop van jenever met 49 procent, volgens cijfers van de branchevereniging voor sterke drankproducten Spirits NL.

Vervelend voor een jeneverproducent, maar Bols wil nadrukkelijk meer dan zijn dan maker en verkoper van jenever. Het eeuwenoude merk wil een „leidende rol” spelen op „de cocktailmarkt” en „een leidende speler” zijn in de „internationale bartending community”. Die positie probeert Bols onder meer te bereiken door initiatieven als de introductie van cocktails met jenever, het aanbieden van cocktailcursussen en de opening van het hippe jenevercafé House of Bols aan het Amsterdamse Museumplein.

Met de beursgang van Bols krijgt Beursplein 5, waar Euronext Amsterdam gevestigd is, er weer een traditioneel Nederlands bedrijf bij. Afgelopen tijd kwam een aantal buitenlandse bedrijven naar de Amsterdamse beurs, zoals de Egyptische kunstmestproducent OCI en het Luxemburgse kabelbedrijf Altice.