Hongaarse chauffeurs hebben recht op Nederlands loon

Een vrachtwagen tijdens een landelijke protestmanifestatie tegen de verdringing op de arbeidsmarkt door chauffeurs uit Oost-Europa.
Een vrachtwagen tijdens een landelijke protestmanifestatie tegen de verdringing op de arbeidsmarkt door chauffeurs uit Oost-Europa. Foto ANP / Vincent Jannink

Tien Hongaarse vrachtwagenchauffeurs hebben recht op achterstallig loon van een Brabants transportbedrijf. De rechtbank Oost-Brabant besliste vandaag dat zij betaald hadden moeten worden naar Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden. De hoogte van het achterstallige loon – de chauffeurs eisten samen ruim 1 miljoen euro – moet nog worden vastgesteld.

De Hongaren werden ingevlogen vanuit Boedapest en reden jarenlang ritten voor transportbedrijf Van den Bosch uit Erp, zowel binnen Nederland als vanuit Nederland naar het buitenland. Volgens Van den Bosch stonden de chauffeurs onder contract bij een Hongaars zusterbedrijf en werden ze daarom betaald naar Hongaarse arbeidsvoorwaarden. De chauffeurs stelden dat zij door het Nederlandse bedrijf waren ingehuurd en dus naar de Nederlandse cao betaald moesten worden.

Hoogte bedrag onbekend

De kantonrechter oordeelt dat de Nederlandse basisarbeidsvoorwaarden zowel gelden als Nederland het land is van waaruit tijdelijk gewerkt wordt en als Nederland het land is van waaruit gewoonlijk gewerkt wordt. Dit is bij de Hongaarse chauffeurs het geval. Het transportbedrijf had de Hongaren dus Nederlands loon moeten betalen, waardoor ze nu aanspraak maken op achterstallig loon.

Om wat voor bedrag het gaat, is nog onduidelijk omdat de loonvordering van de chauffeurs niet volledig is. Beide partijen kunnen hiervoor nog documenten indienen bij de rechtbank.

Volgens de rechtbank waren de chauffeurs overigens wel in dienst van het Hongaarse zusterbedrijf. Hun eis dat hun ontslag bij dat zou worden teruggedraaid is dan ook afgewezen; het bedrijf mocht ze ontslaan. De rechter wijst de redenering van de chauffeurs dat het Hongaarse bedrijf een payrollconstructie zou zijn af. De chauffeurs hebben hun ontslag ook bij de Hongaarse rechtbank aangevochten.