Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Hoge Raad gaat dubbele moord Sittard opnieuw onderzoeken

De verdachte van de moord op het echtpaar Zwakhalen uit Sittard, de 31-jarige Olaf H. , tijdens zijn rechtszaak.
De verdachte van de moord op het echtpaar Zwakhalen uit Sittard, de 31-jarige Olaf H. , tijdens zijn rechtszaak. Foto ANP/Jan Hensema

De Hoge Raad gaat een dubbele moord in Sittard in 2003, waarvoor de verdachte levenslang vastzit, opnieuw onderzoeken. De getuigenis van de destijds 9-jarige kleindochter van het vermoorde echtpaar, die tot de veroordeling van verdachte Olaf H. leidde, wordt nu in twijfel getrokken.

Olaf H. werd in 2004 tot levenslang veroordeeld voor het doodschieten van autohandelaar Jo Zwakhalen en zijn vrouw Ine. Tijdens de schietpartij wordt ook hun kleindochter door het hoofd geschoten. Zij overleeft en zegt ruim een jaar na het voorval zich de schietpartij te kunnen herinneren. Daarbij wijst ze H. als dader aan. De rechtbank achtte destijds haar getuigenis “authentiek”. Haar getuigenis wordt nu echter door twee neuropsychologen in twijfel getrokken. Volgens de deskundigen is de hersenschade bij het meisje dusdanig groot dat ze geen herinneringen aan de schietpartij kan hebben.

Negen ontlastende feiten

Het rapport van de twee deskundigen is onderdeel van een herzieningsverzoek dat de advocaat van H. in 2013 bij de Adviescommissie Afgesloten Strafzaken (ACAS) indiende. In totaal staan er negen ontlastende feiten in het verzoek. De ACAS adviseert nu dat een forensisch neuroloog een nieuw onderzoek doet naar de getuigenis van de kleindochter op basis van haar volledige medische dossier. Dat advies is overgenomen door de advocaat-generaal. Mocht dat onderzoek leiden tot gegronde twijfel, dan kunnen ook de andere ontlastende feiten worden onderzocht.

Op 12 juli 2003 wordt het echtpaar Zwakhalen vermoord in hun eigen dealerzaak. Vlak daarvoor heeft Olaf H. er een BMW gekocht. Getuigen zien H. later het pand verlaten. Het bestaan van een andere bezoeker is tot nu toe nog niet eerder aangetoond. H. heeft altijd ontkend de moorden te hebben gepleegd.