‘Helft zzp’ers schrijft zich binnen vijf jaar uit bij de KvK’

Dit schreef columnist Rob Hoogland maandag in de Telegraaf

illustratie Emmelien Stavast
illustratie Emmelien Stavast

De aanleiding

Het aantal zzp’ers blijft maar groeien: dit jaar zijn het er 880.000. Maar velen van hen hebben helemaal geen werk, schreef Telegraaf-columnist Rob Hoogland afgelopen maandag. Zij openen op hoop van zegen een nagelstudio waar vervolgens geen klanten komen. Als je een onderneming wilt beginnen, moet je je, ook als zelfstandige zonder personeel, inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Uit onderzoek blijkt dat maar liefst de helft van de zzp’ers zich na vijf jaar weer heeft uitgeschreven bij de KvK, aldus Hoogland in zijn column. Klopt dit?

Waar is het op gebaseerd?

Op de vraag welk onderzoek hij bedoelde adviseert Hoogland de KvK te raadplegen. Op welk onderzoek hij zich zelf baseerde, zegt hij niet, maar hij wil nog wel kwijt dat het exacte percentage 52 procent was.

En, klopt het?

Waarschijnlijk heeft Hoogland het percentage gehoord in het Radio 1-Journaal van zaterdag 3 januari: daarin vertelde Ivo de Jong van de KvK dat ongeveer 52 procent van de zzp’ers na vijf jaar nog bestaat.

De Kamer van Koophandel heeft maandag de jaarlijkse Bedrijfsrapportage gepubliceerd, met daarin allerhande cijfers over het bedrijfsleven in 2014. Er staat een tabel in met de ‘overlevingskans’ na vijf jaar van eenmansbedrijven in twaalf verschillende sectoren. Het gaat hier om zzp’ers die zich in 2009 hebben ingeschreven, en zich tussen 2009 en 2014 weer hebben uitgeschreven.

De overlevingskans in de verschillende sectoren ligt tussen de 38 procent (detailhandel) en 69 procent (gezondheid). Het rapport schrijft: ‘Hieruit blijkt dat over het algemeen gesteld kan worden dat na vijf jaar bijna de helft van het aantal startinitiatieven gestrand is.’

De 52 procent wordt hier niet genoemd, en omdat er geen absolute aantallen zzp’ers bij de verschillende sectoren staan, kunnen we niet uitrekenen wat het gemiddelde is. De Kamer van Koophandel laat weten dat de cijfers van 2009 inmiddels niet meer beschikbaar zijn, maar dat de KvK aan het einde van 2014 heeft berekend dat de gemiddelde overlevingskans voor alle sectoren 52 procent is.

Een leuk weetje: verreweg de populairste activiteit van startende zzp’ers is een organisatie-adviesbureau. Alleen al in 2014 werden er hier 9.255 van opgericht. Het is ook de activiteit die het vaakst mislukt: in datzelfde jaar waren er 4.250 zzp’ers die hun organisatie-adviesbureau juist opgaven.

Overigens zeggen deze cijfers niet alles. Er zijn ook zzp’ers die (bijna) niets meer doen met hun onderneming, maar die zich niet uitschrijven bij de KvK.

Conclusie

De Kamer van Koophandel heeft op basis van de cijfers van 2009 tot 2014 berekend dat na vijf jaar 52 procent van de zzp’ers nog staat ingeschreven; 48 procent schrijft zich dus binnen vijf jaar uit. Dit is ongeveer de helft, dus beoordelen we de uitspraak van Rob Hoogland als waar.

Ook een bewering zien langskomen die je gecheckt wilt zien? Mail nextcheckt@nrc.nl of tip via Twitter met de hashtag #nextcheckt