Job of the day

Heb jij het ‘van-gras-tot-glas-gevoel’?

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie

Functie: Consultant Internal Control Competence (of risico-adviseur)
Bedrijf: FrieslandCampina, met wereldwijd 20.000 werknemers in achtentwintig landen
Wat valt op aan de vacature?: “Zie jij grenzeloze mogelijkheden in melk én jezelf?”

Wat doe je dan eigenlijk?

Als consultant ICC houd je je bezig met het beheersen van de financiële risico’s binnen het imperium van FrieslandCampina, een van de grootste zuivelverwerkers ter wereld. Jij focust als risico-adviseur specifiek op operationeel risicomanagement, de dagelijkse financiële risico’s waar het bedrijf wereldwijd tegenaan loopt.

Die risico’s kunnen gaan van fraude (diefstal van kasgeld of producten) tot niet betalende debiteuren. Je collega’s hebben afgelopen jaren een intern controlemechanisme ontwikkeld, een set van beheersingsmaatregelen die de financiële risico’s bij elk FrieslandCampina-bedrijf moeten dekken. Jij zorgt dat die overal ter wereld gebruikt gaan worden en eenmaal per kwartaal evalueer en rapporteer je de werking ervan. Een achtergrond in accountancy is dus vereist.

Ook geef je trainingen over risicocontrole bij verschillende vestigingen over de hele wereld. En om het ‘gras-tot-glas-gevoel’ in de vingers te krijgen ga je op de eerste dag van deze internationale baan langs bij de Nederlandse boer. Dan ontmoet je ook meteen je baas, want FrieslandCampina is een coöperatie gevormd door melkveehouders.

Waarom zoeken ze iemand?

Afrika en Azië hebben de zuivel helemaal ontdekt. Vooral babyvoeding in China is een groeimarkt. Waar je nu met twaalf directe collega’s werkt, waren dat er drie jaar geleden nog maar twee. Omdat FrieslandCampina de werkwijze in alle vestigingen wil standaardiseren is een extra consultant ICC hard nodig.

Wat voor collega moet je zijn?

Je werkt met een jong team, vrijwel iedereen is maximaal halverwege de dertig. Je aanstaande collega’s zoeken een ambitieus type, die kan doorgroeien naar een managementfunctie. Er wordt veel gebrainstormd en verder moet je ervan houden om in een team te werken.

Wat verdient dat?

Afhankelijk van ervaring tussen de 3.500 en 4.000 euro bruto. Ook krijg je een leaseauto en een eindejaarsuitkering.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Woudy van Binsbergen, je toekomstige collega-consultant:

“We hebben een nuchtere bedrijfscultuur, misschien omdat onze eigenaren melkveehouders zijn. Daarnaast is het bedrijf  constant in beweging dus als je niet van verandering houdt, kun je hier beter niet komen werken.”

De sfeer op kantoor is informeel, je ziet weinig mensen in das of pak rondlopen. De kaas en melk in de kantine is gratis, en je krijgt zo nu en dan een stuk kaas of pak Optimel bij de uitgang mee.