Hackers vallen Duitse overheid aan wegens steun voor Oekraïne

CyberBerkoet, vernoemd naar de oproerpolitie van het vorige bewind, zet de aanval in op de huidige bondgenoten van Kiev.

Enkele websites van de Duitse regering, vandaag gastheer van een multilateraal overleg over de Oekraïne-crisis, zijn gisteren aangevallen door pro-Russische hackers. De DDoS-aanval op de site van het Kanzleramt en de Bundestag is opgeëist door een groep die zich CyberBerkoet noemt.

Berkoet (steenarend) was de naam van de oproerpolitie van de voormalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. In een verklaring stelt CyberBerkoet dat de regering in Berlijn haar „financiële en politieke steun aan het criminele bewind in Kiev, dat een bloedige burgeroorlog heeft ontketend, moet staken”.

De hackersgroep doelt op een nieuw financieel hulppakket waarover het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) onderhandelt met de regering van premier Arsen Jatsenjoek.

Volgens een woordvoerder van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ging het om een „serieuze aanval”. Hij liet zich niet uit over de daders.

Op zijne eigen website laat CyberBerkoet zich er op voorstaan dat de groep eerder vorig jaar aanvallen heeft uitgevoerd op het State Department in Washington. Volgens CyberBerkoet is het Oekraïense leger een „onderdeel van de Amerikaanse krijgsmacht”. De groep, met het motto ‘wij vergeten niet, wij vergeven niet’, komt op voor pro-Russische rebellen die in de de oostelijke provincies in de Donbas een eigen staat Novorossija hebben uitgeroepen.

De steun van de regering in Moskou voor de separatisten ebt de laatste tijd weg. Vandaag zijn gezanten van EU, Oekraïne en Rusland in Berlijn om te onderhandelen over een bestand dat wel stand houdt. Volgende week donderdag worden deze besprekingen voortgezet in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Uit angst te worden meegesleurd door de monetaire crisis in Rusland, heeft president Noersoeltan Nazarbajev van Kazachtsan zich als bemiddelaar opgeworpen.