Bo&Caro

Geen werk zóeken maar vinden, aldus de optimistische werklozenclub

Wat: Werk zoeken met stichting Werk Vinden 2.0 in de gemeenten Alphen aan de Rijn en Bodegraven-Reeuwijk.

Wie: Voorzitter Irma Eskes.

De deelnemers zijn niet werkloos maar werkzoekend. En de eveneens werkloze specialisten bij wie ze workshops volgen heten ‘werkdoeners’. O ja, en samen gaan ze niet op zoek naar werk, ze gaan werk vínden. Positieve inborst daar, bij Werk Vinden 2.0.

Moed inspreken

Deze club voor optimistische werklozen, met zo’n vijfhonderd leden, werd twee jaar geleden opgericht. Ideetje dat ontstond na afloop van een UWV-bijeenkomst voor 50-plussers. Ze spraken af één keer per week samen te komen, elkaar moed in te spreken, te netwerken.

Dat laatste behoeft alleen nog wel wat verdere uitwerking. Voorzitter Irma Eskes:

“Er zijn tot nu toe vooral mensen zonder baan op afgekomen. Dat werkte dus niet helemaal. De volgende keer nodigen we ook werkgevers uit.”

Dan kunnen de clubleden meteen testen wat ze hebben geleerd: naar buiten treden, praten over wat voor werk je zoekt.

Ontslag verwerken

“Ons programma begint met ontslagverwerking. Dat is vaak het moeilijkst”, zegt Eskes. Even een rondje langs alle leden dus, verhalen uitwisselen. En dan dóór. Met netwerken vooral. Want zo kom je aan die nieuwe baan. Je zal maar net die ene persoon spreken die weet dat er nog een vacature openstaat ergens op een kantoor.

“Werklozen belanden snel in een sociaal isolement. Zonde, want ze moeten juist in contact met anderen komen. Bedenken: waar liggen mijn talenten, wat zou ik willen doen? Daar hebben we het dan over.”

En solliciteren

Maar net zo belangrijk als de gesprekken zijn de workshops. Hoe maak je een goed CV? Hoe een goede motivatiebrief? Hoe voer je een sollicitatiegesprek? En dat werkt, aldus Eskes. “Inmiddels hebben zeventig leden een baan gevonden.” Onder wie Eskes zelf. “Ik heb nu een nul-uren-contract, dus ik kan daarnaast nog prima voor de stichting werken.”

En anders nemen haar tien collega-bestuurders het even over. Kan best, zo tussen het werk vinden door.