Eis: Holleeder voor afpersing opnieuw cel in

Tegen ‘grote namen’ in het Amsterdamse criminele circuit zijn gisteren gevangenisstraffen tot 6,5 jaar geëist.

Als het aan justitie ligt, gaat Willem Holleeder anderhalf jaar de cel in wegens afpersing en wegens bedreiging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die strafeis sprak de officier van justitie gistermiddag uit tijdens een zitting in Haarlem. Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat Holleeder het restant van een oude straf uitzit.

Volgens justitie heeft de 56-jarige Holleeder een rol gespeeld bij de afpersing van een vroegere voorman van motorclub Hells Angels, Theo Huisman. Hij zou Huisman, samen met anderen, 100.000 euro afhandig hebben willen maken. Ook heeft Holleeder zich volgens het OM schuldig gemaakt aan bedreiging van Peter R. de Vries in april 2013.

Met die twee vergrijpen heeft Holleeder volgens justitie bovendien de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating geschonden. De Amsterdamse crimineel werd in 2007 veroordeeld tot negen jaar cel voor afpersing. Het Openbaar Ministerie wil nu dat hij de resterende 1.100 dagen ook uitzit.

De rol van Holleeder is overigens een relatief kleine in de grote witwaszaak die door justitie Andes is genoemd. Hoofdverdachte is Danny K., die de leider zou zijn van een netwerk dat in mei 2013 werd ontmanteld. Tegen hem is gisteren zesenhalf jaar cel geëist.

K. heeft zich volgens justitie onder meer schuldig gemaakt aan witwassen, afpersen en leiding geven aan een criminele organisatie. Hij zou onder meer een slordige 3 miljoen euro bij een ex-vriendin hebben gestald en grote bedragen hebben uitgegeven aan vakanties en auto’s. Tegen de vrouw is twee jaar cel geëist, terwijl twee andere (ex-)vriendinnen enkele maanden cel riskeren.

Een derde ‘grote naam’ in het strafproces, dat voor een groot deel leunt op geheime geluidsopnamen, is beveiliger en kickbokser Dick V. Hem hangt vierenhalf jaar cel boven het hoofd voor zijn rol bij de afpersingen. Volgens justitie is V. medeoprichter van de criminele organisatie rond Danny K. en heeft hij zich schuldig gemaakt aan verscheidene geweldsdelicten, zoals poging tot doodslag en zware mishandeling.

Dick V. zit sinds september uit vrije wil in de gevangenis. Rechercheurs waarschuwden hem vorig jaar dat hij op een dodenlijst van Holleeder stond. V. sloeg Holleeder in 2012 een gebroken kaak en vreest nu liquidatie. Twee maanden terug werd zijn vriend Hans Nijman vermoord. Nijman en V. runden samen een fitnessclub en vechtsportschool in Beverwijk.