Een app voor feedback van je collega’s

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: zelfinzicht door feedback.

Bedrijf: Impraise

Oprichters: Arnaud Camus (25), Filipe Dobreira (24), Bas Kohnke (26) en Steffen Maier (26).

Medewerkers: elf

Website: www.impraise.com

Het is bijna tijd voor je functioneringsgesprek en eigenlijk heb je geen flauw idee wat je sterke en zwakke punten zijn. De start-up Impraise geeft je daar inzicht in. Het bedrijf ontwikkelde een app die het collega’s makkelijk maakt feedback te delen.

Hoe werkt het?

Jij en je collega’s downloaden de app en kunnen elkaar direct beoordelen. Hoe werkt iemand samen in het team, of hoe goed zijn de leiderschapskwaliteiten van de ander ontwikkeld? De app stuurt je een bericht, zodra je feedback van collega’s hebt ontvangen. Vervolgens heb je toegang tot je persoonlijke ‘dashboard’ met een overzicht van je sterke kanten én je groeimogelijkheden. Je kunt op elk moment feedback met elkaar uit wisselen op de vaardigheden die belangrijk zijn voor je functie.

Waarom is daar een app voor nodig?

Natuurlijk kun je je collega’s ook zelf vragen. Maar wees eerlijk: heb jij dat ooit gedaan? Ook aan die collega met wie de samenwerking nou net niet zo goed gaat? Daarom is zo’n app handig.

Wat is het verdienmodel?

Impraise richt zich vooral op bedrijven, dus personeelsmanagers en afdelingshoofden. Maar als je heel ambitieus bent, kun je ook zelf een account aanmaken, je collega’s uitnodigen en als team beginnen. De start-up verdient geld door licenties aan bedrijven te verkopen. Per werknemer betalen ze ongeveer 5 euro per maand. Impraise heeft onder andere Booking.com als klant.

Bestaat zoiets al?

Er is de website Small-Improvements, maar die richt zich wat specifieker op beoordelings- gesprekken. Bij Impraise gaat het om het ontwikkelen van vaardigheden gedurende het hele jaar.