Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL
OUDEKERK AAN DE AMSTEL - Een koe van boerderij Polderzicht mag voor het eerst na de winter weer de wei in. ANP REMKO DE WAAL Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Dit noemen wij een verfrissend commentaar op de Nederlandse wet-en regelgeving, zeker bij monde van een absolute insider: “Beleidsmakers hebben een risicoreflex en willen het nog weer eens extra gaan regelen. Dat houdt vernieuwingen tegen.”

In de Volkskrant een interview met Maarten Camps, directeur-generaal bij het ministerie van Economische Zaken. Nederland kent een hoogopgeleide, vrijwel compleet aan het internet verbonden bevolking en veel creatieve ondernemers. Een recept voor innovatie en groei. Maar Camps ziet in dat Den Haag al te vaak in de weg staat.

“De overheid snijdt wetten en regels toe op hoe we het nú hebben georganiseerd. Onlinetaxidienst Uber bijvoorbeeld is een nieuw fenomeen, maar valt onder een wet uit 2000.”

Verse melk en geopolitiek

De wereldpolitiek laat ook de zuivelsector niet met rust. In het FD vertelt topman Cees ’t Hart van FrieslandCampina over de geopolitiek die ‘terug in de business’ is.

“Dat hebben we lang niet gehad. De onrust raakt ons als internationaal opererend zuivelbedrijf. We zijn gewend aan volatiliteit, maar het was in 2014 wel heel veel.”

De ebola-epidemie in Afrika, de zuivelboycot van Rusland,  een brand in een Nederlandse fabriek. Geen wonder dat de bedrijfsresultaten van 2014 gedaald zijn. De cijfers worden later dit jaar bekend, maar ’t Hart geeft al aan dat de winst tegenvalt (terwijl de omzet gelijk is gebleven).

FrieslandCampina is de vijfde zuivelproducent ter wereld, na Nestlé, Danone, Lactalis en Fonterra. En als de woelige wereld een beetje tot rust wil komen, dan heeft t’ Hart vertrouwen in het lopende jaar. “Voor de middellange termijn staan de seinen op groen.”

Een zakenbank krijgt gelijk

Zakenbank Theodoor Gilissen wint een miljoenenzaak, meldt de Telegraaf. De klant Raman Dhir moet van de Amsterdamse rechter zijn tekort aanvullen; inclusief rente gaat het om maar liefst 4,5 miljoen euro.

‘Vanwege de grote posities’ hoefde Dhir in eerste instantie zijn tekort van 3,7 miljoen euro niet direct aan te vullen. Dat veranderde in 2008, toen alles in de bankenwereld heel snel veranderde. Die zomer ‘kantelde die toeschietelijkheid van Theodoor Gilissen, vanwege het gebrek aan onderpand, de bank meldde Dhir daarop zijn margin call van 3,7 miljoen euro’.

De - zieke - Dhir weigerde het bedrag te betalen. Volgens de rechtbankstukken werd de zaak sindsdien als een principekwestie doorgezet door de belegger tegen zijn bank.