Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dit is wat we nu weten over verdachten van aanslag op Charlie Hebdo

De vermoedelijke daders
De vermoedelijke daders Foto AFP / Anne Gelbard

Van de drie mannen die worden verdacht van de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo gisteren, waarbij twaalf mensen werden gedood, heeft één zich tot nu toe aangegeven bij de politie. De overige twee vermoedelijke daders zijn nog voortvluchtig. Wat weten we tot nu toe over de verdachten?

Vooral erg veel niet. De belangrijkste verdachten die de politie in het vizier heeft zijn de broers Chérif (32) en Said (34) Kouachi. De autoriteiten hebben foto’s van hen vrijgegeven:

Foto EPA

Foto’s van de twee verdachten Chérif en Said Kouachi, vrijgegeven door de Franse politie. Foto EPA

Het voortvluchtige tweetal

De broers zijn geboren in Parijs, in het 10e arrondissement, meldt het Franse Metro News. Zij werden volgens Libération achtergelaten door hun ouders, Algerijnse immigranten, en groeiden op als wezen in de stad Rennes.

Chérif werd al in 2008 tot drie jaar cel veroordeeld voor terreurmisdrijven, aldus persbureau AP. Hij zou aspirant-jihadisten hebben geholpen van Frankrijk naar Irak te reizen, om zich daar bij Al-Qaeda aan te sluiten. Hij kwam na achttien maanden weer op vrije voeten. The New York Times berichtte al in 2005 over de man. Hij zou door de mishandeling van Iraakse gevangenen in Abu Ghraib door Amerikaanse militairen zijn geïnspireerd om zich bij de jihad aan te sluiten. Voor dit schandaal zou Chérif geen vroom moslim zijn geweest, aldus Libération.

Experts die de beelden van de aanval hebben geanalyseerd vermoeden dat de twee gevechtstraining hebben gehad, omdat zij hun wapens op een vakkundige manier bedienden. De broers zouden voorafgaande aan de aanval hebben geroepen dat zij ‘de profeet kwamen wreken’ en scandeerden ‘Allahu Akbar’. Ooggetuigen melden dat het duo verklaard zou hebben van de Jemenitische tak van Al-Qaeda te zijn. Deze afdeling wordt door experts beschouwd als het gevaarlijkste filiaal van de terreurbeweging.

Van de jongste man is een identiteitsbewijs gevonden in de vluchtauto. Onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas meldde op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Overigens wel curieus dat een van die mannen zijn ID-kaart in de vluchtauto laat liggen. Dat gebeurt alleen in slechte politiefilms.

De 18-jarige medeverdachte

Het tweetal werd vermoedelijk geholpen door de 18-jarige Hamyd Mourad. De man stapte naar de politie in Charleville-Mezieres, in Noordoost-Frankrijk, nadat hij zijn naam zag circuleren in de sociale media. Dat laat persbureau AFP weten. Mourad zou net van de middelbare school komen en geen vaste woon- of verblijfplaats hebben. Hij is niet Frans, maar wat zijn nationaliteit wel is, is niet bekend.

Verschillende klasgenootjes van Mourad beweren dat de jongeman gewoon op school zat op het moment dat de aanslag plaats had, melden verschillende Franse media. Dat zou in tegenspraak zijn met de bewering dat Mourad niet meer op school zit. De scholieren namen het met de hashtag #MouradHamydInnocent op voor hun klasgenoot.

De Franse minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zei vandaag dat zeven personen zijn opgepakt in verband met de aanslag. Over hun identiteiten is niets bekendgemaakt, behalve dat zij banden zouden hebben met de twee voortvluchtige broers.