Demonstraties afgelopen - Rutte: handen af van onze vrijheid

Rutte sprak bij demonstratie tegen aanslag Parijs: handen af van onze vrijheid!
Rutte sprak bij demonstratie tegen aanslag Parijs: handen af van onze vrijheid! Foto ANP / Remko de Waal

Tienduizenden mensen hebben vanavond deelgenomen aan demonstraties door heel het land, om hun afschuw te uiten over de terreuraanslag gisteren op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Op de Dam in Amsterdam - waar 18.000 mensen bijeen waren - sprak premier Mark Rutte de menigte toe.

Volgens Rutte hebben de fanatici “de vrijheid willen vermoorden, door de journalisten te doden. En de veiligheid willen vermoorden, door de twee politieagenten te doden.” De premier vervolgde daarop:

“Laat ons antwoorden door de spot, de satire, de grap over iedereen te koesteren.”

Hij was vol lof over de grote hoeveelheid mensen die bijeen waren gekomen.

“Vandaag zeggen we met duizenden: handen af van onze vrijheid”

Na Rutte sprake de burgemeester van Amsterdam, Eberhard van der Laan. Hij benadrukte dat de aanslagplegers niets hebben bereikt, “behalve dat er binnen één dag massaal wordt gedemonstreerd”. Hij riep de menigte op om niet te wijken:

“Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het kunnen overwinnen van angst. En wij zullen iedere angst overwinnen. Wij zullen niet wijken, geen millimeter, nooit, en daarom staan we hier.”

Aboutaleb

Ook in onder meer Rotterdam, Maastricht, Den Haag, Utrecht, Groningen, Haarlem en Leiden waren mensen bijeen. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb stelde in zijn toespraak dat het doden van onschuldige mensen, waar ook ter wereld, nooit met gelatenheid mag worden gadegeslagen. Verder zei hij:

“Wij zijn hier omdat de pen en het potlood uiteindelijk de sterkste wapens zijn. Het slechtste wat we nu kunnen doen is voldoen aan de verwachting van die terroristen: dat we haat en wraakgevoelens tussen bevolkingsgroepen toelaten in onze harten.”