Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Charlie Hebdo verschijnt volgende week - oplage van één miljoen

"Je suis Charlie" wordt in verschillende talen geprojecteerd tijdens een minuut stilte in de perszaal van de Europese Commissie.
"Je suis Charlie" wordt in verschillende talen geprojecteerd tijdens een minuut stilte in de perszaal van de Europese Commissie. Foto EPA / Olivier Hoslet

Het satirische weekblad Charlie Hebdo verschijnt volgende week gewoon op woensdag, zoals dat al jaren gebeurt. Het blad verschijnt in een oplage van één miljoen, fors meer dan de gebruikelijke 60.000.

Columnist Patrick Pelloux heeft verzekerd dat het blad doorgaat. “We hebben besloten volgende week te publiceren. Daar zijn we het allemaal over eens”, zei Pelloux tegenover persbureau AFP.

Het team dat na de dodelijke schietpartij op de burelen van het blad nog over is, komt spoedig samen. De daders van de aanslag schoten met kalasjnikovs acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist dood.

Einde van tijdperk?

Charlie Hebdo werd gemaakt door een kleine kern werknemers en een grote groep cartoonisten die met regelmaat bijdragen. Voor volgende week zullen tekenaars uit de hele wereld bijdragen.

Tot de tekenaars van Charlie Hebdo behoren ook de Nederlander Bernard Willem Holtrop (‘Willem’) en de Belg Kamagurka. Kamagurka noemde de aanslag, waar onder andere de hoofdredacteur van Charlie Hebdo bij werd vermoord, “het einde van een tijdperk.”

“Het blad zal nu denk ik wel ophouden te bestaan… want de tekenaars zijn dood.”

Om bovenstaand scenario te voorkomen hebben verschillende Franse media gisteren in een gezamenlijk statement toegezegd het blad te helpen. Luc Bronner van de krant Le Monde:

Lees verder in nrc.next: Een fanatiek blad met een pesthekel aan fanatici (€) en gratis op ons opinieblog Nooit is het een cartoonist gelukt mij als moslim op de kast te jagen