CES 2015

CES dag 3: waarom je toch een computerbril wilt

Beeld Meccano

Techredacteur Marc Hijink doet dagelijks verslag vanaf gadgetbeurs CES in Las Vegas. Ruim 150.000 bezoekers, een overvolle stad en meer gadgets dan een mens kan verstouwen. Vandaag deel 3: Google Glass mag dan not done zijn, de computerbril is nog lang niet dood. En robots, veel robots.

De CES is verdeeld over een paar locaties in Las Vegas. Wie de nieuwe producten van de grote elektronicamerken wil zien gaat naar het enorme Convention Center. De meest afwisselende verzameling gadgets is echter te zien in het Sands Expo Center. Het is een kwartiertje lopen - toch staan de meeste Amerikanen liever een half uur in de rij voor de shuttlebus.

Lees hier het verslag en de gadgets van dag 1 (printen met Nutella en een magische ring) en dag 2 (het duurste speeltje op CES).

Oculus Glass?

In het Sands zijn de bedrijven gerangschikt op thema. Smart homes, 3D-printers, robots en een hoekje voor virtual reality. Daar staat onder meer het ODG dat al zes jaar computerbrillen bouwt voor militairen en politieagenten. Ruim voordat Google met zijn Glass op de proppen kwam. De ODG-brillen leggen, net als Google Glass, een virtueel laagje over je gewone zichtveld. Maar de ODG-brillen kunnen ook 3D-beelden weergeven, net zoals de Oculus Rift virtual realitybril dat doet. Je kunt zelfs rondom kijken in 360-graden video’s. Alleen raak je de blik op de echte werkelijkheid niet kwijt. Je houdt dus je oriëntatie en wordt niet draaierig (in VR-kringen noemen ze dat een Van Nieuwkerkje.

De bril weet wie jij bent

Er zijn meer overeenkomsten met Glass: de bril draait op Android (enigszins aangepast), zit propvol sensoren, een camera - zonder rood lampje - en werkt ook met spraakcommando’s. Er zijn apps waarmee je gezichten kunt herkennen - dat gebruiken Amerikaanse ‘overheidsambtenaren’ nu al om mensen in een massa te herkennen, aldus ODG. Let dus op figuren met een iets te grote zonnebril.

Met de ODG-bril kun je stiekem films kijken en tegelijkertijd de buitenwereld in de gaten houden.

Met de ODG-bril kun je stiekem films kijken en tegelijkertijd de buitenwereld in de gaten houden.

Voor professionele toepassingen (artsen, politieagenten, militairen, monteurs) is de computerbril nuttig gereedschap. Maar in de openbare ruimte blijft het een vreemd ding. Google Glass werd in 2012 met veel bombarie geïntroduceerd maar de consumentenversie is uitgesteld. Er was weerstand vanwege privacybezwaren, beperkte software en een te hoge prijs voor achterhaalde hardware. Bovendien wil niet iedereen een bril dragen - zeker niet een nerdy bril. Het is nu wachten op een verbeterde Glass-variant met een Intel-chip die wat zuiniger is.

Benieuwd naar de opbouw van het enorme evenement? Ons beeldverslag vind je hier.

Minder dan 1.000 dollar

De computerbril voor Gewone Mensen is nog niet dood, zegt een ODG-medewerker. Googles marketingmachine heeft de interesse gewekt en vandaar dat ODG dit jaar met een consumentenversie van hun professionele bril op de markt komt. Hij moet minder dan 1.000 dollar gaan kosten (de testversie van Glass kostte 1.500 dollar).

Het wordt een bril waarmee je je e-mail kunt doen en webbrowsen. Eentje waarmee je in het vliegtuig stiekem een film kunt kijken op het equivalent van een 65 inch scherm met een resolutie van 720p. Of een stukje typen (met een bluetooth keyboard), zonder dat iemand anders over je schouder mee kijkt. Zo creëert de computerbril een afgescheiden wereld, zonder dat omstanders dat in de gaten hebben. Zoals Clown Bassie het altijd zegt: dat ga ik eens aan de binnenkant van mijn ogen bekijken.

Meer strooigoed van de beurs:

#ces2015 Voor het regenachtige weekend: bouw zelf een oldskool robot van #Meccano. Een video die is geplaatst door @marchijinknrc op

#ces2015 Blijft stoer, dit soort 360 graden actiefilmpjes bij #Nikon. A video posted by @marchijinknrc on