CBS: inflatie in 2014 laagste in kwart eeuw

Exterieur met logo van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag.
Exterieur met logo van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in Den Haag. Foto ANP/Lex van Lieshout

De inflatie is in 2014 gemiddeld uitgekomen op 1 procent. Dat is volgens het CBS de laagste prijsstijging van producten en diensten die consumenten kopen in ruim 25 jaar. Veel producten en diensten zijn nauwelijks in prijs gestegen.

De gemiddelde inflatie over de afgelopen 25 jaar komt uit op 2,2 procent. In 2013 bedroeg de inflatie 2,5 procent. Met name huurstijgingen veroorzaakten de inflatie in 2014. De huren waren gemiddeld 4 procent hoger dan in 2013. Verder hebben belastingverhogingen, waaronder die van de motorrijtuigenbelasting, dit jaar de inflatie doen stijgen.

De inflatie werd juist naar beneden gedrukt door prijsdalingen van gas, elektriciteit en autobrandstoffen. Als huur- of belastingverhogingen niet worden meegerekend was er volgens het CBS zelfs sprake van deflatie: 0,1 procent.

Lees ook op NRC Q: Waarom je vooral veel aardappelen met ijs moet eten.