‘Veronica betaalde te veel voor FM-frequentie’

Veronicabaas Erik de Zwart
Veronicabaas Erik de Zwart Foto ANP / Remko de Waal

Radio Veronica heeft te veel geld betaald voor zijn FM-frequentie. Dat stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) vandaag na een hoger beroep over vergunningen voor commerciële radio-omroep. Radio Veronica, eigendom van Telegraaf Media Groep (TMG), moest ruim 20 miljoen euro betalen voor het gebruik van een pakket etherfrequenties van 2011 tot en met 2017.

Het CBb stelt vandaag dat het ministerie van Economische Zaken een gebrekkig onderzoek heeft gedaan naar de waarde van de FM-frequenties. EZ, dat de FM-frequenties uitdeelt, heeft geen rekening gehouden met het feit dat Veronica een zogenoemde geclausuleerd pakket kocht. De zender is niet vrij om uit te zenden wat het wil, maar mag alleen maar gouwe ouwe popmuziek draaien. “Dat kan een waardedrukkend effect hebben”, aldus het College.

Dj Erik de Zwart, sinds kort de baas van Radio Veronica, is blij met de uitspraak. Met het vonnis komt een einde aan een jarenlang slepend dossier. Al voor de herverdeling van de frequenties in 2011 was er kritiek op de manier waarop de vergoedingen werden berekend. Het ministerie moet nu een nieuwe waarde gaan bepalen van het frequentiepakket van Veronica. Dat zal vermoedelijk goedkoper zijn dan de huidige 20 miljoen euro.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft nog geen uitspraak gedaan in twee andere zaken over radiofrequenties. De drie grote commerciële zendergroepen in Nederland - Sky Radio Group (inclusief Radio Veronica, TMG), Radio 538 (Talpa) en Q-Music (Persgroep Nederland) - vinden dat zij ook te veel hebben betaald voor hun ongeclausuleerde frequentiepakketten. Bovendien zijn zij van mening dat Radio 10 in 2013 veel te weinig heeft betaald voor zijn FM-frequentie. Het CBb heeft meer tijd nodig om die zaak te onderzoeken.