Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Boko Haram doodt honderd mensen, verwoest 16 dorpen

Een screenshot, gemaakt op 2 oktober van een door Boko Haram verspreide video. Te zien is Abubakar Shekau.
Een screenshot, gemaakt op 2 oktober van een door Boko Haram verspreide video. Te zien is Abubakar Shekau. Foto AFP/Boko Haram

Militanten van de terreurgroep Boko Haram hebben in het noordoosten van Nigeria zeker honderd mensen gedood. Volgens het districtshoofd pleegden de jihadisten hun bloedige daad afgelopen weekend in de plaats Baga. Dat meldt persbureau Reuters.

Boko Haram zou gisteren bij nieuwe aanvallen in Nigeria in totaal zestien dorpen en stadjes volledig verwoest hebben. De plaatsen aan de oever van het Tsjaadmeer zijn afgebrand. Baga geldt in de omgeving als commercieel centrum. Er zit ook een belangrijke militaire basis, schrijft persbureau AFP.

Baga was de laatste stad in het noordoosten die in handen van regeringstroepen was. Daar was ook de internationale troepenmacht uit Nigeria, Tsjaad en Niger. Het verlies van Baga was dan ook een zware klap voor de strijdkrachten. De gezamenlijke troepenmacht van militairen uit Nigeria en de buurlanden was juist opgericht om Boko Haram te bestrijden. Volgens ooggetuigen sloegen de soldaten op de vlucht.

Boko Haram heeft nu grote delen van het noordoosten van Nigeria in handen. Vorige maand kondigde de regering aan 54 soldaten ter dood te willen brengen wegens desertie. De Verenigde Naties proberen dat te voorkomen.