Biowijnen bij biobudgetrecepten

Collega Vreugdenhil zet de hele week recepten uit het BioBudget kookboek van Natasja Oehlen in de schijnwerpers, die ongetwijfeld zijn voorzien van milieuvriendelijke spaarlampen.

U wilt er iets bij drinken wellicht?

Budget wordt lastig. Bio een stuk minder moeilijk. Het aanbod van wijnen van onbesproken komaf is fors toegenomen. De prijs gelukkig niet.

Maar verwacht nooit drie voor een tientje. En onthoud (ik heb het al een keer geschreven): dure wijn is goedkope wijn die vies is. Met te budget doet u uzelf tekort.

Enfin, laat ik er een aantal kiezen die het beste passen bij de gerechten die tot en met vandaag krant en website hebben gehaald.

Morgen zet ik de aanbevolen wijn nog wel even online voor het gerecht dat dan op het fornuis heeft gestaan.*

Bij de spruitenclafoutis.

Spruitjes zijn sauvignon blanc klanten. Dat verandert niet als er sprake is van een claufoutisvermomming. De zuren van de yoghurt en het bittertje van de fenegriek verlangen (dan wel verdragen) ook dit wit.

Laat ik echter een niet te geparfumeerde kiezen. Nieuw-Zeeland en Chili vallen in dit geval af.

Het wordt uit de Loire een Touraine. Vaak wat strakker. Vaak wat stoerder. Veelal minder wuft: Gaillard 2013 (Ekoplaza; ± € 9,00)

Op naar de wintersalade.

Het zuurbittere van de postelein. Maar toch ook paddenstoelen die een rol opeisen. En vooral bij die laatste zoek ik graag wijn uit. Vooral omdat ik zelf erg geporteerd ben van pinot noir. Kan deze bij wintersalade? Ik vind van wel. Qua ingrediëntenhoeveelheid spelen de bosgrondbewoners geen ondergeschikte rol in het recept, dus moet kunnen.

Daarom: licht gekoelde Chileense Los Gansos Pinot Noir Orgánico 2012/2013 (€ 6,99; Jumbo en C1000).

Bij de risotto met sinaasappel en venkel.

Terug naar Ekoplaza.

Om daar Siciliaanse Feudo di Santa Tresa 2013 te kopen (€ 8,99), een blend van viognier en grillo. Eerstgenoemde druif schikt zich prima naar de sinassensatie en de romigheid van het gerecht. Grillo pareert de grillen van de venkel. Samen een buitengewoon geslaagde combinatie.

Tot morgen. Dan eten we en drinken we nog wat verder.

* Volgens mij moeten we de wijn bij dit gerecht maar achterwege laten. Op snert, pompoensoep en ossenstaartbouillon na vind ik wijn nooit zo geslaagd bij soep. En ach, met de drie in dit artikel genoemde wijnen hoeft u geen dorst te hebben.