Frietjes zijn op bij McDonald’s in Venezuela

„De frietjes zijn op. Wilt u misschien een portie cassave (wortelknol) bij uw Big Mac?” Die vraag krijgen klanten van McDonald’s in Venezuela sinds deze week. De Amerikaanse fastfoodketen kan geen patat meer importeren door de invoerbeperkingen die zijn opgelegd door de socialistische regering van het Zuid-Amerikaanse land, dat afglijdt in een economische crisis.

McDonald’s serveert de Big Mac nu met gefrituurde cassave of arepas, Venezolaanse pannenkoekjes van maïsmeel. Klanten geven de schuld aan president Nicolás Maduro, die onder vuur ligt vanwege de grote tekorten in het land.

Maduro, die de economische problemen ontkent, voelt zich in zijn hemd gezet door McDonald’s en sloeg gisteren terug. Via Twitter stuurde hij een verhaal door dat er een tand was gevonden in een portie patat van een McDonald’s in Japan. Staatstelevisie Telesur bracht het verhaal onder de kop „McDonald’s sluit zich aan bij de economische oorlog tegen Venezuela.”

De regering had al een slechte verhouding met McDonald’s, symbool van Amerikaans kapitalisme. Maduro’s voorganger Hugo Chávez stond twee keer op het punt alle McDonald’s in het land te sluiten wegens belastingontduiking. De regering dwong de keten vorig jaar de prijs van een Big Mac-maaltijd te verlagen. Inflatie is een groot probleem in Venezuela. (AP)