Lijstje

Gemeente Amsterdam, geen zorgen: fraude kan altijd nog erger

Beeld iStock

De gemeente Amsterdam is 186.000 euro kwijt. Door een frauderende stagiair. Over de fraude dient vandaag een rechtszaak. De stagiair onderschepte eind 2013 een factuur van het Afval Energie Bedrijf, veranderde het rekeningnummer, en liet zo bijna twee ton naar een handlanger overmaken.

Maar gelukkig, gemeente Amsterdam, kan het altijd nog erger. Boekhouders die voor miljoenen oplichten, topmannen die niet zo lekker bezig zijn of bankiers die niet altijd even integer zijn. Been there, done that. Deze werknemers deden het min of meer alleen, en hoefden niet eens erg hoog geplaatst te zijn. Zeven voorbeelden van fraudegevallen. En dan hebben we het niet over het meenemen van een muismatje of een dag verzuim.

1. Essent, ‘tienduizenden’ euro’s

Een werknemer bij het hoofdkantoor van Essent in Den Bosch pleegde fraude samen met klanten, bleek begin vorig jaar. Hij had toegang tot de financiële administratie van het energiebedrijf en stortte zo ‘te veel betaald geld’ terug op rekeningen. Dat geld was helemaal niet te veel betaald, de klant en werknemer verdeelden het. Zo’n 2.000 tot 10.000 per geval.

2. KLM, 145.000 euro

Een KLM-werknemer diende tussen 2005 en 2008 namens passagiers klachten in bij de luchtvaartmaatschappij. Alleen: hij had die passagiers bedacht. De schadevergoedingen die KLM betaalde, liet hij op zijn eigen bankrekening storten. Zo verdiende hij 145.000 euro.

3. Eyeworks, 360.000 euro

Bij Eyeworks lichtte een werknemer de boel voor tonnen op. Hij diende facturen in en betaalde zichzelf contant uit, en gebruikte creditcards van het filmproductiebedrijf. Zo verduisterde hij 360.000 euro. En dat allemaal om te kunnen gokken.

4. Ballast Nedam, honderdduizenden euro’s

De inmiddels overleden Gé Oomen was vanaf 2008 teamleider bij twee projecten van bouwbedrijf Ballast Nedam. Hij tekende bewust te hoge facturen van bevriende aannemers en deelde met hen het te veel betaalde bedrag. Ook fraudeerde hij met koffiemunten en lunchbonnen. Bij veroordeling kreeg hij een boete van vijf ton. Hij beweerde dat hij het wel had gedaan, maar in opdracht van Ballast Nedam - zijn eigen bazen dus.

5. Achmea, 630.000 euro

Pensioengeld van klanten verdween van 2000 tot 2007 in de zak van een werknemer van Centraal Beheer Achmea. Hij werkte bij de pensioenadministratie en liet een ander bij de Kamer van Koophandel bedrijven oprichten met namen die leken op klanten van Achmea. Daar werd dan geld naar overgemaakt in plaats van naar het echte bedrijf. Ruim 630.000 euro verdiende hij eraan.

6. Waterleiding Maatschappij Limburg, 1,7 miljoen euro

Waterleiding Maatschappij Limburg kreeg in 2009 21 percelen en panden terug. Een rentmeester van WML had het vastgoed aan een bedrijf verkocht waar hij zelf een belang in had voor 115.003 euro. De marktwaarde was iets meer: 1,8 miljoen. Voor onder meer twee villa’s, een watertoren en vijftig hectare grond.

7. Delta Lloyd, 4,5 miljoen

In 2010 werd een technisch manager al veroordeeld tot een celstraf, vorig jaar werd bepaald dat hij 3,3 miljoen euro schadevergoeding aan zijn voormalig werkgever moet betalen. Hij werkte van 2005 tot 2008 bij Delta Lloyd en liet aannemers nepfacturen aan Delta Lloyd sturen, terwijl ze aan zijn eigen panden werkten. Hij had een vastgoedbedrijf waar Delta Lloyd niets van wist. Zo verdiende hij 4,5 miljoen. Daar kan de stagiair bij de gemeente Amsterdam nog wat van leren.