While you were sleeping... in the US

Apple hoeft niet naar de CES-beurs te komen

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het toonaangevendste technologiebedrijf van de wereld is niet op de belangrijkste techbeurs. Uit een nieuw rapport blijkt waarom Apple de schouders op kan halen over de CES-conferentie in Las Vegas (waar onze redacteur Marc Hijink gelukkig wél is.)

“Apple heeft Kerstmis dit jaar gewonnen”, schrijft Business Insider. De site citeert een rapport van bank USB, waaruit blijkt dat Apple in het laatste kwartaal van 2014 ruim 69 miljoen iPhones heeft verkocht: vier miljoen meer dan analisten op Wall Steet hadden voorspeld.

De belangrijkste afzetmarkt voor het apparaat is China. Daar wordt nu 35 procent van de iPhones verkocht, een aandeel dat snel stijgt. De VS neemt een kwart van de telefoons voor zijn rekening, een percentage dat juist daalt.

Overigens weet Apple traditioneel toch het technieuws te domineren tijdens CES. Expres. Nu weer met de Apple Watch.

Oud-Amazon-man pakt Amazon aan

Je kon er op wachten: een voormalize Amazonian die het tegen Amazon opneemt. Met zijn nieuwe bedrijf Jet.com heeft Marc Lore grootse plannen. De moloch Amazon beheerst het online shoppen als een pure monopolist, iets waar Jet tegen wil optreden - met een lidmaatschap en aanzienlijk lagere prijzen.

Het is ’t Costco-model. In zijn zelfs naar Amerikaanse begrippen gigantische warenhuizen kan Costco bodemprijzen bieden omdat het miljoenen betalende leden heeft, en omdat het luiers, bier en pijstillers alleen in grote hoeveelheden verkoopt. Lore wil met zijn site iets soortgelijks doen, schrijft Brad Stone op BloombergBusinessweek. Saillaint: Stone kent Amazon als geen ander nadat hij een kritisch, bekroond boek over de onderneming schreef.

Lore verkocht zijn bedrijf Quidsi voor 550 miljoen dollar (464 miljoen euro) aan Amazon en werkte twee jaar voor zijn nieuwe eigenaar, totdat hij begon met Jet. Een van de manieren waarop hij zich wil onderscheiden:

“Shoppers kunnen nog meer besparen als ze hun impuls voor onmiddellijke bevrediging kunnen beheersen en Jet laten uitzoeken hoe goederen zo goedkoop mogelijk bezorgd kunnen worden.”

Tijd om de banken ‘op te splitsen’!

De congresverkiezingen zijn achter de rug, de nieuwe Republikeinse meerderheid is begonnen in het nieuwe Congres. En dus is het tijd voor de eerste volgende verkiezingscampagne: die om het Witte Huis.

Zo wordt tenminste een felle speech van Elizabeth Warren over inkomensongelijkheid geïnterpreteerd. De Democratische senator is voor linkse Amerikanen een heldin die zegt waar het op staat. Als zij besluit om zich kandidaat te stellen, kan de senator de meer gematigde Democratische koploper - Hillary Clinton - de weg afsnijden, hopen haar medestanders.

Tijdens haar toespraak tegenover vakbondsleden gaf Warren beide partijen de schuld voor decennia van ‘schadelijk’ beleid dat werknemers uitmelkt en rijke Amerikanen steunt. “We weten dat de democratie niet functioneert wanneer congresleden en toezichthouders buigen voor de politieke macht van Wall Street”, zei Warren. Het is tijd om de grote banken ‘op te splitsen’, voegde ze toe - en politici eraan te herinneren dat ze niet voor banken werken.

“Warren zei niets over de mogelijkheid van een gooi naar het Witte Huis”, aldus Politico.