Bijna zover. Dit is waarom je mag uitkijken naar de nieuwe Adele

Vier jaar na haar laatste succesvolle album ‘21’ heeft de Britse popdiva Adele een fragment van haar nieuwe album laten horen, in een reclamespotje op tv. Jan Vollaard legt uit waarom wachten op Adele’s nieuwe plaat ‘25’ de moeite waard is. Fans hopen dat het november zo ver is.

Ze had nog maar één ambitie, verklaarde Adele eind 2011 na het ongekende succes van haar album 21: „Verdwijnen in obscuriteit om een groentetuintje te beginnen.” Het was een enerverend jaar geweest waarin de zangeres uit het Engelse Tottenham (Noord-Londen) records had gebroken met de miljoenenverkoop van haar tweede album. De teller stond op 17 miljoen wereldwijd. In februari 2012 nam ze maar liefst zes Grammy Awards in ontvangst, in categorieën waar ze Katy Perry, Mumford & Sons, Lady Gaga en Rihanna het nakijken gaf. Adele Adkins, toen nog maar 22 jaar jong, was in luttele jaren de grootste artiest ter wereld geworden.

Slideshow: van Paradiso naar de Oscars

Tijd om in een groentetuintje te schoffelen kwam er niet. Ten minste 21 miljoen mensen kijken reikhalzend uit naar haar volgende album, want zoveel exemplaren gingen inmiddels over de fysieke en/of digitale toonbank van de vorige. Adele kreeg er nog vier Grammy’s bij, onder andere voor haar titelsong van de James Bondfilm Skyfall. Ze moest optredens afzeggen wegens stemproblemen en onderging een keeloperatie. Bij de Grammy-uitreiking zong ze alweer, maar twee maanden later verklaarde ze het rustiger aan te gaan doen om een nieuw album voor te bereiden. Twee jaar dacht ze daarvoor nodig te hebben.

Het was hard gegaan met de zangeres die nog maar drie jaar eerder de wereld veroverd had met haar debuutalbum 19, dat soepel laveerde tussen pop, jazz en soul. Vergelijkingen met Dusty Springfield en Amy Winehouse kon ze makkelijk de baas. Na de wat schutterige optredens uit haar beginperiode, onder andere in Paradiso op 8 april 2011, ontwikkelde ze zich tot een podiumpersoonlijkheid met de vanzelfsprekende uitstraling van een souldiva. Onderdeel van haar talent was dat Adele zelf in belangrijke mate verantwoordelijk was voor de composities waarin ze haar eigen emoties en liefdesperikelen centraal stelde. Producers Jim Abiss en (op het tweede album) Paul Epworth en Rick Rubin hielpen haar bij het realiseren van onopgesmukte, doorleefde muziek waarin haar veelzijdige en warme stem optimaal tot zijn recht kwam.

Liefdesverdriet

Een belangrijke ontwikkeling na het van liefdesverdriet en wachten op de ‘one and only’ doordrenkte 21 is dat Adele inmiddels haar grote liefde lijkt te hebben gevonden. In januari 2012 maakte ze haar relatie met ex-bankier en ‘entrepreneur in goede doelen’ Simon Konecki openbaar. In oktober dat jaar werd hun zoon Angelo geboren. Geruchten over een verloving of een geheim huwelijk werden weggewimpeld. Afgelopen Kerst maakte Adele via Twitter bekend dat ze nog steeds samen is met haar ‘boyfriend’ en de vader van haar kind. Als het waar is dat liefdesverdriet een goudmijn is voor een songschrijver, dan moest Adele het in de afgelopen drie jaar zonder die van tranen doordrenkte bron van inspiratie stellen.

Bij haar 26ste verjaardag in mei vorig jaar postte Adele een cryptisch bericht op Twitter: „Bye bye 25... See you again later in the year.” De boodschap werd uitgelegd als de aankondiging van een nieuw album, gemaakt in haar 25ste levensjaar zoals 19 en 21 ook naar haar leeftijd bij het opnemen van de muziek hadden verwezen. Er werd gespeculeerd dat Adele, in navolging van Beyoncé, haar nieuwe plaat onaangekondigd via iTunes zou laten verschijnen. Songschrijvers James Ford, Kid Harpoon, Ryan Teddens, Phil Collins en Diane Warren verklaarden betrokken te zijn bij schrijfsessies met de zangeres. Vooral die laatste twee zijn opmerkelijk: Warren is de door de wol geverfde professional achter songs als Celine Dions Because You Loved Me en Collins scoorde zijn grootste hits in de jaren tachtig, solo of als zanger van Genesis.

Teaser van 30 seconden

Na alle jaren van wachten en speculaties (had ze een writersblock?) heeft Adele afgelopen zondag een tipje van de sluier op gelicht. In het reclameblok van de tv-uitzending van de zangtalentenjacht de X Factor op de Britse tv liet ze in een spotje van 30 seconden een deel van een nieuw nummer horen.

Zonder naam of nadere verklaring hoorde je haar in haar soulvolle stem zingen (vertaald) : „Hallo… ik ben het. Ik vroeg me af of je na al die jaren weer eens wilt afspreken om alles door te nemen. Ze zeggen dat tijd wonden heelt, maar daar merk ik weinig van.” De tekst was op een zwart scherm te lezen. Verder geen mededelingen of nadere aankondiging van wanneer haar nieuwe album, vermoedelijk getiteld 25, uitkomt. Fans hopen dat het november, komende maand, wordt, maar haar woordvoerder wil er niets over zeggen, volgens persbureau AP.

Goedmaak-plaat

In een brief aan haar fans op Facebook heeft Adele inmiddels al wel meer uitleg over haar komende plaat gegeven. Het is een plaat over volwassen worden, een afscheid van de puberjaren, waarin ze altijd iets anders wilde dan ze deed of wenste. 25 is een ‘goedmaak-plaat’ schrijft ze. “Mijn laatste plaat [21] was een plaat over een breuk en als ik deze moet labelen, dan zou ik zeggen dat het een goedmaak-plaat is. Ik maak het goed met mezelf."

Adele schrijft op Facebook alles te willen accepteren 'wat ik wel en niet gedaan heb'. "Wat gedaan is, is gedaan. 25 worden was een keerpunt voor me, pats boem, in het midden van mijn twintig-jaren. Wankelend op de grens tussen een oude adolescent zijn en een echte volwassene, heb ik besloten om te worden wie ik zal zijn zonder dat ik een verhuiswagen vol oude troep met me mee neem. “ Adele maakt in haar Facebook-post nog niet bekend wanneer haar album verschijnt.

Terug naar november 2010, toen Adele Adkins in een Amsterdams hotel naar hartelust vertelde over de muzikale inspiratie die ze in de VS opdeed. De chauffeur van haar toerbus had haar kennis laten maken met country en die eerlijke, simpele muziek was haar nieuwe passie. Ze droeg een bloemetjesjurk en vroeg samenzweerderig of de deur van de hotelkamer open mocht, zodat ze stiekem kon roken tijdens het interview. Roken doet ze niet meer, maar haar muziekhart klopt nog altijd op de juiste plaats. Hoe lang het ook gaat duren; nieuwe muziek van Adele is het wachten waard.