Aanslag Parijs: twee verdachten voortvluchtig, jongste geeft zichzelf aan

De klopjacht op twee van de drie vermoedelijke daders van de aanslag op het satirische Franse nieuwsblad Charlie Hebdo duurt nog altijd voort. De jongste van de drie verdachten heeft zichzelf gisteravond aangegeven. De politie heeft in Parijs, Straatsburg en Reims invallen gedaan in verband met de aanslag.

Franse politie tijdens een inval in een gebouw in Reims. In deze stad verbleven de verdachten de afgelopen weken, melden Franse media.
Franse politie tijdens een inval in een gebouw in Reims. In deze stad verbleven de verdachten de afgelopen weken, melden Franse media. Foto Reuters/Jacky Naegelen

De klopjacht op twee van de drie verdachten van de aanslag op het satirische Franse nieuwsblad Charlie Hebdo duurt nog altijd voort. De jongste van de drie verdachten die door de Franse politie worden gezocht heeft zichzelf gisteravond aangegeven. Dat meldden verschillende media. De 18-jarige jongen zou zich hebben gemeld bij de politie nadat hij zijn naam zag opduiken op sociale media.

De 18-jarige jongen is direct vastgezet door de politie. Hij stond ingeschreven bij een school in de stad Reims, ten noordoosten van Parijs. Het is nog onduidelijk of de student iets te maken heeft gehad met de aanslagen en wat zijn relatie is met de twee andere verdachten. Volgens de Franse zender BFM TV zouden klasgenoten van de jongen hebben gezegd dat hij gisteren tijdens de aanslag in een klaslokaal aanwezig was.

Opsporingsbericht verspreid

De twee Frans-Algerijnse broers uit Pantin zijn nog altijd voortvluchtig. De politie heeft gisteren foto’s verspreid van de twee mannen van 32 en 34. Franse media melden dat de politie verschillende familieleden van de mannen heeft aangehouden. De Franse premier Manuel Valls heeft bevestigd dat er in totaal zeven mensen zijn aangehouden.

De identiteit van de verdachten werd bekend nadat ze hun id-kaarten hadden achtergelaten in een vluchtauto. Eén van de mannen is een bekende van de Franse veiligheidsdiensten. Hij werd in 2008 al eerder veroordeeld voor het ronselen van jongeren voor de strijd in Irak. Beide mannen zouden afgelopen zomer zijn teruggekeerd uit Syrië.

Foto EPA

Het opsporingsbericht dat de Franse politie heeft verspreid. Foto EPA

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #INFOGRAPHIC Map on the manhunt in France Thursday for two remaining suspects in the #CharlieHebdo massacre http://t.co/MItzewfLoZ

Anti-terreuracties in Reims

Gisteravond viel de politie een aantal gebouwen in Reims binnen. Volgens Franse media verbleven twee verdachten de afgelopen weken in de stad. De politie zou op zoek zijn naar DNA en vingerafdrukken. Vanochtend werd de anti-terreuractie flink afgezwakt en het aantal agenten teruggedraaid. Het onderzoek in de binnengevallen gebouwen gaat nog steeds door. Ook in de stad Straatsburg, ten oosten van Parijs, zijn invallen gedaan. Het is nog niet bekend of er bewijsmateriaal is gevonden.