70 miljoen boete Honda - fabrikant hield informatie ongelukken achter

Honda heeft toegezegd een boete van 70 miljoen dollar te betalen. De fabrikant had informatie over mogelijke auto-ongelukken gelinkt aan defecten niet gedeeld.
Honda heeft toegezegd een boete van 70 miljoen dollar te betalen. De fabrikant had informatie over mogelijke auto-ongelukken gelinkt aan defecten niet gedeeld. Foto EPA / Franck Robichon

Honda moet twee boetes van in totaal 70 miljoen dollar (bijna 60 miljoen euro) betalen aan de Amerikaanse overheid. De autofabrikant wordt gestraft omdat die informatie had achtergehouden over ongelukken, schadeclaims en doden gelinkt aan mogelijke defecten aan auto’s. Dat meldt de National Highway Traffic Safety Administration vandaag.

Autofabrikanten zijn verplicht informatie over ongelukken en claims te delen. De Amerikaanse veiligheidsinstantie NHTSA kan met dat soort informatie sneller structurele defecten aan auto’s detecteren.

Honda heeft verder toegezegd dat de NHTSA strenger mag controleren. De Amerikaanse minister van vervoer Anthony Foxx:

“Honda en alle andere automakers moeten hun verantwoordelijk voor veiligheid waarmaken - excuses maken is niet mogelijk. Vorig jaar alleen al hebben we meer boetes uitgedeeld dan in de hele geschiedenis van de NHTSA. Deze boetes weerspiegelen de stevige houding die we zullen nemen tegen degenen die de wet overtreden, en niet hun deel bijdragen aan de missie om Amerikanen veilig op de weg te houden.”

De laatste jaren moeten regelmatig fabrikanten auto’s terugroepen. Lees hierover bij NRC Q: General Motors roept voor de 79ste keer auto’s met defect terug dit jaar.