Zeker 40 doden door autobom in Jemen

In Sana’a, de hoofdstad van Jemen, is bij een politieacademie een autobom ontploft. Dat meldt persbureau ANP. Er zijn zeker veertig doden gevallen en daarnaast zijn er tientallen gewonden. De meeste slachtoffers zijn studenten van de politieschool.

Een militair houdt een foto vast van een van de slachtoffers van de zelfmoordaanslag bij een politieacademie in Jemen.
Een militair houdt een foto vast van een van de slachtoffers van de zelfmoordaanslag bij een politieacademie in Jemen. Foto EPA / Yahya Arhab

In Sana’a, de hoofdstad van Jemen, is bij een politieacademie een autobom ontploft. Dat meldt persbureau ANP. Er zijn zeker veertig doden gevallen en daarnaast zijn er tientallen gewonden. De meeste slachtoffers zijn studenten van de politieschool.

Vlak bij de academie liggen het ministerie van Defensie en de ambassade van Saudi-Arabië.

Daders nog onbekend

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

In Jemen worden regelmatig aanslagen gepleegd door terreurgroep Al-Qaeda. Op 31 december kwamen zeker 33 mensen om door een zelfmoordaanslag op een cultureel centrum in de stad Ibb, waar studenten de geboortedag van de profeet Mohammed vierden. Het was een bijeenkomst van Houthi’s, conservatieve shi’itische moslims.

Strijd tussen sunnieten en shi’ieten

De situatie in Jemen is al tijden zeer onrustig. In september namen de shi’itische Houthi’s de stad Sana’a in en rukten ze ook in andere delen van Jemen in een snel tempo op.

Al-Qaeda is een sunnitische terreurorganisatie. Na bemiddeling van de Verenigde Naties werd een akkoord bereikt tussen de Jemenitische regering en de rebellen. De Houthi’s willen echter meer politieke invloed en zijn het niet eens met de benoeming van premier Ahmed Awad bin Mubarak. Ze zien hem als een marionet van de regering.

De shi’itische Houthi’s vechten voor zelfbestuur in het noorden van het overwegend sunnitische land. In 2011 kwamen ze in opstand tegen president Ali Abdullah Saleh. Sindsdien hebben de autoriteiten de macht over verschillende delen van het land verloren. Volgend jaar zijn er verkiezingen in Jemen; de Houthi’s proberen voor die tijd hun grip op het noorden te versterken.

Lees meer over de Jemenitische machtsstrijd in dit artikel van NRC Handelsblad: Machtsstrijd Jemen krijgt meer sektarische trekken (€).