Wintersalade met winterpostelein

Zou winterpostelein officieel tot het rijtje vergeten groenten dat de laatste jaren zo populair is behoren? Echt veel gegeten wordt hij volgens mij niet, terwijl het toch echt een fijne groente is. De frisse en knapperige blaadjes doen het niet alleen goed in stamppot maar ook als basis voor een winterse salade, zoals deze met gebakken paddenstoelen en kruidige crème fraîche. Ik zou er warm, knapperig stokbrood bij serveren, of gebakken aardappeltjes.

Hak de peterselie fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm. Meng ze door de crème fraîche en voeg peper, zout en paprikapoeder naar smaak toe. Snijd de champignons in dikke plakken en scheur de oesterzwammen in repen. Verhit de olijfolie in een koekenpan, voeg de paddenstoelen toe en bak ze even aan op hoog vuur. Zet het vuur wat lager en roer af en toe. Op een zeker moment verliezen de paddenstoelen hun vocht. Laat dat verdampen en bak ze tot ze iets bruin worden. Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes en bak nog even mee met de paddenstoelen. Zorg wel dat de knoflook niet bruin wordt, dan gaat hij bitter smaken. Verdeel de postelein luchtig over een mooi bord, schep de paddenstoelen erop en verdeel daarover de kruidige crème fraîche.