Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Weer Nederlandse journalist in Turkije aangehouden, inmiddels vrij

De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ulgur is vandaag door de politie aangehouden op het vliegveld van Istanbul en korte tijd later weer vrijgelaten. Gisteren hield de Turkse politie ook al een journalist uit Nederland aan.

Foto ANP/EPA/Kerim Okten

De Nederlands-Turkse journalist Mehmet Ülger is vandaag door de politie aangehouden op het vliegveld van Istanbul en korte tijd later weer vrijgelaten. Gisteren hield de Turkse politie ook al een journalist uit Nederland aan.

Ülger zou het vliegtuig naar Nederland pakken en wachtte bij de douane. Daar werd hij uit de rij gepikt en naar een kantoor van de luchthavenbewaking gebracht. Ülger kreeg vervolgens te horen dat hij eerst naar een politiebureau zou worden gebracht en daarna naar een rechtbank. Korte tijd later werd hij weer vrijgelaten:

Twitter avatar minbuza MinBuZa #Koenders: zaak @mehmetulgur1 opgebracht bij Turkse autoriteiten. Bevestiging dat hij nu vrij is.

Opmerkelijke aanhouding

De journalist moest zich verantwoorden voor een incident uit 2013, toen hij met zijn telefoon foto’s maakte in een Turkse rechtszaal. Hij volgde op dat moment de zaak tegen de Nederlandse journaliste Füsün Erdogan. Voor het nemen van de foto’s werd Ülger gearresteerd, aangezien hij daar geen toestemming voor had.

Ülger is de tweede Nederlandse journalist in twee dagen die in Turkije is aangehouden; gisteren werd Frederike Geerdink in Diyarbakir aangehouden op verdenking van het verspreiden van terroristische propaganda. Korte tijd later werd ze weer vrijgelaten. NVJ-secretaris Thomas Bruning:

“Of er een verband is met de aanhouding van gisteren blijft gissen. Tegen Mehmet is in 2013 al proces-verbaal opgemaakt, en hij is in de tussentijd ook meerdere keren naar Turkije gereisd. Wat wel duidelijk is, is dat het niet goed gaat met de persvrijheid in Turkije. Ze nemen nu een volgende stap door ook buitenlandse journalisten aan te houden, zonder scrupules.”

Bruning heeft nog niet veel telefoontjes gekregen van Nederlandse journalisten in Turkije die zich zorgen zouden maken:

“Ze komen toch wel weer op vrije voeten. Frederike was gisteren na drie uur alweer vrij, dankzij de enorme internationale druk. Maar de autoriteiten trekken bij zo’n aanhouding wél je telefoon leeg, waardoor al je bronnen bekend zijn bij de overheid.”

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken is op dit moment in Turkije. Hij veroordeelde de aanhouding van Geerdink en noemde intimidatie van journalisten ‘onacceptabel’. Het is nog niet duidelijk of Geerdink door tussenkomst van de minister is vrijgelaten:

Twitter avatar fgeerdink Frederike Geerdink talked to my lawyer. initially i was detained, later apparently downgraded to ‘give statement’. thanks to dutch minister koenders? possibly.

Bij NPO 1 heeft Ülger kort na zijn aanhouding een interview gegeven over de aanhouding.