Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Wat zit er in de tijdscapsule uit 1795 van twee Amerikaanse revolutionairen?

Meer dan twee eeuwen geleden begroeven twee helden van de Amerikaanse revolutie, Paul Revere en Samuel Adams, een tijdscapsule. De “boodschap voor het nageslacht” werd vorige maand bij toeval ontdekt, en gisteravond met witte handschoenen aan opengemaakt door de conservatoren van het Museum of Fine Arts in Boston.

Conservator Pam Hatchfield opent de tijdscapsule van Paul Revere en Samuel Adams.
Conservator Pam Hatchfield opent de tijdscapsule van Paul Revere en Samuel Adams. Foto Reuters / Brian Snyder

Meer dan twee eeuwen geleden begroeven twee helden van de Amerikaanse revolutie, Paul Revere en Samuel Adams, een tijdscapsule. De “boodschap voor het nageslacht” werd vorige maand bij toeval ontdekt, en gisteravond met witte handschoenen aan opengemaakt door de conservatoren van het Museum of Fine Arts in Boston.

De tijdscapsule werd ontdekt tijdens werkzaamheden aan een lekkage aan het State House. De messing capsule was verstopt in een steen. Het museum maakte vorige maand al een röntgenfoto:

Tijdens een persconferentie - waarbij de cameralichten uit voorzorg voor de delicate inhoud van de capsule niet te fel mochten zijn - onthulden de conservatoren de inhoud. In de doos zaten vijf gevouwen kranten, een medaille met een afbeelding van George Washington, een zilveren plaquette, meer dan twintig munten waarvan de oudste uit 1655 dateert, en tot slot het zegel van de staat Massachusetts. Een liveverslag van CNN:

Een aantal van de munten was verroest, maar de meeste items zijn in goede conditie. Op de zilveren plaquette zaten vingerafdrukken. De oudste munt, een “Pine Tree Shilling”, dateert uit de tijd dat de Britse kolonie zelf officieel nog geen munten mocht slaan. Tijdens veilingen zijn dergelijke munten al eens voor 75.000 dollar van eigenaar verwisseld. Op een van de kranten is geschreven over de aankomst van walvisvaarders in de haven van Boston. De kranten zijn nog niet opengevouwen.

Revolutionairen

Paul Revere is bekend van zijn ‘rit’ waarmee hij de revolutionairen wilde waarschuwen tegen de komst van de Britten. Samuel Adams was de gouverneur van Massachusetts en organiseerde de Boston Tea Party.

De twee hebben hun boodschap aan het nageslacht tijdens de bouw van het State House in 1795 achtergelaten. In 1855 werd de tijdcapsule voor het eerst opgegraven. De inhoud werd toen schoongemaakt en in een nieuwe, messing doos ondergebracht. Net als toen wordt de tijdscapsule nu, met mogelijk wat aanvullingen, opnieuw verstopt. Tot die tijd is de inhoud te bewonderen in Boston.

Capsules

De capsule in Boston is de oudste die bekend is in de Verenigde Staten. Het oudste voorbeeld uit Nederland stamt uit 1817, schrijft NPO Geschiedenis. In de tijd van koning Willem I werden daarin documenten, portretten, munten en een kaart gestopt. Hoe het nu met de inhoud is gesteld, is overigens niet bekend. De capsule is nooit gevonden.