Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Wat weten we over de aanslag op Charlie Hebdo? Een overzicht

Op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs zijn woensdagochtend rond half twaalf zeker twee gewapende en gemaskerde mannen binnengedrongen. Zij schoten in en buiten het pand zeker twaalf mensen dood, onder wie Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu. Eén verdachte is gepakt. Wat weten we nu? Een overzicht (in bullets).

Op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs zijn woensdagochtend rond half twaalf zeker twee gewapende en gemaskerde mannen binnengedrongen. Zij schoten in en buiten het pand zeker twaalf mensen dood, onder wie hoofdredacteur Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu. Er zijn drie verdachten. Eén van hen, een 18-jarige student uit Reims, gaf zichzelf in de nacht van woensdag op donderdag over en zit vast. De andere twee zijn nog voortvluchtig en zijn vandaag ten noorden van Parijs gesignaleerd.

Wat weten we verder?

  • Het parket van Parijs spreekt van zeker twaalf doden. Het zijn acht journalisten, twee agenten, een genodigde en een receptionist. Volgens persbureau Reuters zijn ten minste elf mensen gewond.
  • De daders, gemaskerd, zwart gekleed en bewapend met Kalasjnikovs, zouden tegen ooggetuigen hebben gezegd: “Zeg maar tegen de media dat we van Al-Qaeda Jemen zijn”, meldt 20 Minutes. Volgens de politie riepen ze verder: “Wij wreken de profeet”.
  • Volgens The Guardian zijn drie aanvallers in een ontsnappingswagen gesprongen, een vierde man zat achter het stuur. Hun auto, een zwarte Citroën C3, is teruggevonden in het centrum van Parijs. De daders zouden in een andere auto richting het noordoosten van Parijs zijn gevlucht en lieten hun ID-kaarten in de auto liggen. En dus is hun identiteit bekend: het zou gaan om een man uit Reims en twee uit Pantin van 18, 32 en 34 jaar oud. Twee van de vermoedelijke daders zijn broers en volgens Le Point zijn ze Frans-Algerijns. Een van hen is in 2008 veroordeeld nadat hij in 2005 was opgepakt voor het ronselen van jihadstrijders.
  • De Franse krant Le Parisien spreekt van een goed voorbereide aanslag. De daders vielen binnen tijdens een redactievergadering, waardoor veel redacteuren en tekenaars van Charlie Hebdo (hier een kort profiel) in één ruimte waren. Ook zouden ze slachtoffers bij hun voornaam hebben genoemd.
  • De Franse politie heeft een gebied ten noorden van Parijs uitgekamd op zoek naar de twee verdachten. Verschillende dorpjes in de regio zijn doorzocht: arrestatieteams waren aanwezig in Villers-Cotterêts, Crépy-en-Valois, Longpont, Fleury en Corcy. Daarna verschoof de aandacht naar een groot bos in de buurt van het plaatsje Longpont. Mogelijk verbergen de verdachten zich in het bos van Retz, dat qua oppervlakte groter is dan Parijs. Rond 22 uur verlieten de speciale politie-eenheden het gebied rondom Longpont en leek de zoekactie in dat gebied voor vandaag afgerond. Het is onduidelijk of de zoektocht wat heeft opgeleverd en of die wordt hervat morgen.
  • Er zijn negen mensen opgepakt in verband met de aanslag, tekende Le Monde omstreeks 18.00 uur op uit de mond van minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. Zij zouden mogelijk banden hebben met de daders.
  • Volgens Le Monde zijn dit beelden van de vluchtende daders.

Deze kaart van persbureau AFP toont de gebeurtenissen rond de aanslag. Lees je alles liever chronologisch terug? Dat kan in ons liveblog van vandaag.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse Map locating the Paris offices of satirical magazine Charlie Hebdo #AFP http://t.co/nJYCABZqAG