Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Scheikunde

‘Vorig jaar chloorgas ingezet in drie Syrische dorpen’

Een kind wordt in een massagraf gelegd, volgend op een vermeende aanval met gifgas vlak bij Damascus.
Een kind wordt in een massagraf gelegd, volgend op een vermeende aanval met gifgas vlak bij Damascus. Foto AFP / Shaam News Network / Ammar Al-Arbini

In Syrië zijn vorig jaar in drie dorpen vaten met chemicaliën uitgestort. Hoogstwaarschijnlijk zat er chloorgas in de vaten. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) dat in handen is van persbureau AP.

Het Syrische leger is zeer waarschijnlijk verantwoordelijk voor het gebruik van het chloorgas. De dorpen waartegen zij het gas inzetten, waren in handen van de oppositie. Bij het uitstorten van de chemicaliën raakten tussen de 350 en 500 mensen gewond. Er vielen 13 doden.

Tientallen getuigen

Onderzoekers van de OPCW zijn naar de dorpen gegaan om met getuigen te praten. De OPCW zegt dat 32 van de 37 mensen die ze gesproken hebben melding maakten van een helikopter boven het dorp ten tijde van de aanval. Ook hoorde een meerderheid van de mensen het geluid van de vallende vaten. 16 mensen hebben de resten van de bommen gezien. Daarnaast verklaarden getuigen dat zij een sterke chloorlucht roken.

“Alleen het Syrische regime gebruikt helikopters”

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power maakte op Twitter duidelijk dat zij er zeker van is dat de Syrische regering verantwoordelijk kan worden gehouden.

Twitter avatar AmbassadorPower Samantha Power Latest OPCW report: 32 witnesses saw or heard sound of helicopters as bombs struck; 29 smelled chlorine. Only Syrian regime uses helos.

VN-Veiligheidsraad

Gisteren wilden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk het rapport bespreken in de VN-Veiligheidsraad. Daar stak Rusland, dat een goede band heeft met het regime van de Syrische president Assad, echter een stokje voor. Ze claimden dat het rapport besproken moet worden bij de OPCW, niet in de Veiligheidsraad.

Verboden chemische wapens

Chloor staat niet op de lijst van verboden chemische wapens, maar de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk - die alle drie in de VN-veiligheidsraad zetelen - vinden dat de verantwoordelijken voor het gooien van de chloorbommen wel veroordeeld kunnen worden op basis van een VN-resolutie uit 2013.