Voetbalgekke prins gaat strijd aan met Sepp Blatter

Concurrent Sepp Blatter

De Jordaanse prins wil einde aan regeertermijn van omstreden FIFA-voorzitter.

Krantenkoppen moeten weer over voetbal gaan. Niet over intriges en schandalen bij de FIFA. Met die boodschap heeft zich na de Fransman Jérome Champagne een tweede concurrent gemeld om eind mei op het FIFA-congres de 78-jarige bondsvoorzitter Sepp Blatter van zijn troon te stoten: de half zo oude Jordaanse prins Ali Bin al-Hussein.

Een man van Koninklijke bloede, maar dat niet alleen. In zijn biografie op de website van de Jordaanse voetbalbond staan tal van nevenfuncties, eretitels en oorkondes. Afgestudeerd aan de Koninklijke Militaire Academie Sandhurst in Engeland, vicepresident van de FIFA, voorzitter van de Jordaanse voetbalbond en drager van de Britse ridderorde, alsmede de Franse Legion d’honneur en de Orde van de Rijzende Zon van Japan.

Nu kiest hij de oppositie tegen Blatter, die sinds 1998 op het pluche zit en zich haast ongenaakbaar acht. In mei hoopt de Zwitser voor de vierde maal te worden gekozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond. Volgens Al-Hussein heeft Blatter alle recht om zich opnieuw verkiesbaar te stellen. Statutair kan dat nou eenmaal, zei hij in september op een congres in Manchester. „Ik geloof niet in leeftijdsgrenzen. Als bestuurders gezond en capabel zijn moeten ze de functie kunnen uitvoeren. Maar ik geloof wel in termijngrenzen. Je dient je termijn uit en dat is het. Die grenzen zijn heel belangrijk”, noteerde The Guardian. Het FIFA-voorzitterschap kent op dit moment geen termijngrens.

De prins maakt nu een duidelijk statement richting Blatter. „Ik heb met veel bestuurders gesproken en hun boodschap was telkens hetzelfde: het is tijd voor verandering. Deze wereldsport verdient een bestuur van wereldklasse. Ethisch en transparant”, schrijft hij in een verklaring. Zonder overigens Blatter bij naam te noemen.

De derde zoon van wijlen koning Hoessein is ook voorstander van publicatie van het rapport van de Amerikaanse jurist Michael Garcia, die onderzoek deed naar corruptie rond de toewijzing van de WK’s in Rusland (2018) en Qatar (2022). Zelf was Al-Hussein niet betrokken bij die verkiezingen eind 2010, want hij zat toen nog niet in het uitvoerend comité dat daarover stemt.

Al-Hussein, die zich eerder inzette voor jeugdvoetbal en ervoor heeft gezorgd dat de FIFA voetballen met een hoofddoek heeft toegestaan, wordt in zijn strijd gesteund door de UEFA. Voorzitter Michel Platini zou streven naar zoveel mogelijk Europese stemmen in het voordeel van de Jordaniër. Of de Nederlandse bond, fel tegenstander van een vijfde termijn voor Blatter, zich achter Al-Hussein schaart, kan de KNVB nog niet zeggen. Het bondsbestuur, met voorzitter Michael van Praag als stemgerechtigde op het FIFA-congres, „zal eerst de onderlinge kandidaatstellingen bespreken”, zegt een woordvoerder.

Binnen zijn eigen bond, de Aziatische voetbalfederatie AFC, heeft Al-Hussein geen steun van president Sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa van Bahrein. Die heeft al gezegd voor Blatter te stemmen. En vanochtend op een congres in Nieuw-Zeeland beloofde de federatie van Oceanië unaniem steun aan Blatter. Weer elf stemmen, van in totaal 208 FIFA-leden, die alvast niet naar Al-Hussein gaan.