‘Hooguit 25 km/u op fietspaden in de stad’

Voor autowegen geldt er al een maximumsnelheid, maar binnenkort moet die er ook zijn voor fietspaden. Daar zou een maximumsnelheid moeten gelden van 25 km/uur, aldus het Fietsberaad, een kenniscentrum van de Nederlandse overheid.

De organisatie geeft het advies omdat de opkomst van de speed pedelec, een elektrische fiets die gemakkelijk 40 kilometer per uur haalt, haar grote zorgen baart. De snelle tweewieler, die volgens de huidige wetgeving een snorfiets is, is volgens het Fietsberaad aanleiding om een maximumsnelheid in te voeren op fietspaden. Ook wielrenners en ligfietsers moeten door deze maatregel beteugeld worden.

De maximumsnelheid van 25 km/u moet gaan gelden op alle fietspaden die alleen voor fietsers bestemd zijn, waar brommers nu dus al op de hoofdrijbaan rijden. Dat zijn met name fietspaden binnen de bebouwde kom. Op fietspaden buiten de bebouwde kom mogen doorgaans wel brommers rijden. Daar zou de maximumsnelheid 40 km/u moeten worden.

De Fietsersbond twijfelt over het voorstel van het Fietsberaad. „Het is moeilijk te handhaven”, aldus een woordvoerder. Het Fietsberaad erkent dat handhaving een probleem is, maar vindt het toch zinvol om een norm te stellen. Volgens het adviesorgaan is er „veel draagvlak” voor het voorstel.