Eén dode bij zelfmoordaanslag in centrum Istanbul

Een Turkse terroriste heeft zich gistermiddag opgeblazen in een politiebureau in het centrum van Istanbul. De aanslag was vlakbij toeristische trekpleisters zoals de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia. Een politieman werd gedood, een ander raakte gewond. De terreurdaad is opgeëist door een extreemlinkse verboden organisatie die vaker aanslagen pleegt.

Aanvankelijk werd overal rekening mee gehouden. Het dreigingsniveau in Turkije is hoog. Het land grenst aan Irak en Syrië en aan gebieden waar de terreurbeweging Islamitische Staat de dienst uitmaakt. Sinds het begin van de oorlog in Syrië zijn ruim 1,6 miljoen vluchtelingen Turkije binnengekomen. Turken vrezen dat daar extremisten tussen zitten. Ook laaien geregeld spanningen op met de Koerdische minderheid en zijn er kleinere terreurorganisaties actief.

De aanslag is geclaimd door het marxistisch-leninistische DHKP-C. De ondergrondse groep probeerde vorige week ook het kantoor van premier Davutoglu in Istanbul te raken met een granaat. Dat werd voorkomen. Het DHKP-C is al sinds de jaren zeventig actief en kiest meestal autoriteiten als doelwit. De organisatie zat ook achter de aanslag begin 2013 op de Amerikaanse ambassade in Ankara.