Cuba laat Amerikaanse politieke gevangenen vrij

Cuba heeft een aantal van de 53 gevangenen vrijgelaten van wie de Verenigde Staten vinden dat ze op politieke gronden worden vastgehouden. De invrijheidstelling past binnen de afspraken die zijn gemaakt tussen de VS en Cuba in een poging tot toenadering tussen de twee landen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wilde geen precies aantal geven, maar liet weten dat binnenkort meer gevangenen worden vrijgelaten. Half december werd na een eerste gevangenenruil bekend dat de VS de banden met Cuba willen aanhalen. Washington liet drie Cubanen vrij; Cuba liet op zijn beurt de Amerikaan Alan Gross terugkeren naar de VS en een Amerikaan van wie de identiteit om „veiligheidsredenen” niet bekend is gemaakt. President Obama kondigde na de gevangenenruil aan dat hij het Amerikaanse handelsembargo jegens Cuba wil versoepelen en binnen afzienbare tijd volledige diplomatieke betrekkingen wil aangaan met Cuba.

De bekendmaking van deze historische koerswijziging na 55 jaar vijandschap was ook afgestemd: Obama en de Cubaanse leider Raúl Castro kondigden de stap tegelijkertijd aan in afzonderlijke speeches. Washington hoopt ook op koerswijzigingen vanuit Cuba. Obama wil dat zijn Mexicaanse ambtgenoot Enrique Pena Nieto samen met de VS druk uitoefent op Cuba om democratische hervormingen door te voeren. Dat zei hij na een ontmoeting met Pena Nieto in het Witte Huis. Het conflict tussen Cuba en de VS was altijd een gevoelig punt in de verhoudingen met Zuid-Amerikaanse landen, inclusief Mexico, omdat die wel normale banden met Cuba onderhielden. Volgens Obama leverden decennia van sancties niets op. Cuba werd er niet democratischer door en de Amerikaanse economie was er niet mee gediend, zei hij. Het Cuba-beleid was eigenlijk symboolpolitiek.