Staartstuk vliegtuig AirAsia gevonden, mogelijk ook zwarte dozen

Een Maleisisch marineschip helpt in de zoektocht naar de neergestorte vlucht van Air Asia.
Een Maleisisch marineschip helpt in de zoektocht naar de neergestorte vlucht van Air Asia. Foto ANP/EPA/Veri Sanovri

Reddingswerkers hebben vanochtend de staartsectie gevonden van het neergestorte vliegtuig van AirAsia. In dat deel zitten normaal de zwarte dozen waarin de vluchtengegevens zitten die meer inzicht kunnen geven in de oorzaak van de crash. Het moet nog blijken of die ook daadwerkelijk in het wrakstuk zitten.

Het staartstuk is in een deel van de Javazee gevonden waar minder intensief wordt gezocht, aldus Fransiskus Bambang Soelistyo, die de reddingsoperatie leidt:

“Het staartstuk is gevonden op een positie in een sector die bij ons de tweede prioriteit heeft.”

De zwarte dozen kunnen meer aanwijzingen geven over waarom de Airbus A320 is neergestort. Meteorologen houden rekening met het slechte weer. Het deel van de Javazee waar het vliegtuig van AirAsia overheen vloog staat bekend als zeer onstuimig.

Mogelijk ijsvorming in motoren

Uit een eerste analyse is gebleken dat het toestel door een onweerswolk is gevlogen. Ook in het laatste contact met de piloot wordt hier melding van gemaakt. Toestemming om hoger te vliegen en zo de wolken te vermijden kreeg de piloot echter niet; het luchtruim was te druk. De meteorologische dienst van Indonesië vermoedt dat er ijsvorming in de motoren is opgetreden doordat het toestel door de wolk vloog.

De Airbus A320 stortte op 28 december neer in de Javazee. Het vliegtuig vloog van Surabaya naar Singapore en had 162 passagiers. Niemand overleefde de ramp. Tot nu toe zijn er veertig slachtoffers geborgen.