Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Shell schikt met Nigerianen en betaalt 70 miljoen euro

Shell betaalt een schadevergoeding van 70 miljoen euro ter compensatie voor twee olielekkages in Nigeria. Dat koppen de Nederlandse dagbladen vanochtend. De lekkages waren rond het stadje Bodo en veroorzaakten veel schade voor boeren en vissers. Zij krijgen samen bijna 45 miljoen euro, van de rest van het geld worden scholen en klinieken gebouwd.

In de Volkskrant reageert directeur Mutiu Sunmonu van dochteronderneming Shell Petroleum Development Company of Nigeria.

“We hebben vanaf het begin onze verantwoordelijkheid genomen voor de twee zeer betreurenswaardige operationele lekken in Bodo. We hebben altijd de gemeenschap redelijk willen compenseren en we zijn tevreden met het bereiken van de overeenkomst.”

Shell betaalt ook voor het opruimen van de gemorste olie. Die schoonmaakactie wordt geleid door Bert Ronhaar, die voorheen Nederlands ambassadeur in Nigeria was. Sunmonu weet dat opruimen van de olie weinig uithaalt wanneer er geen einde wordt gemaakt aan oliediefstal en illegale raffinage in het gebied rond Bodo.

Sabotage zou de oorzaak zijn van veel lekkages bij Shell, maar deze specifieke lekkages uit 2008 zijn het gevolg van een ‘operationeel defect’. Er stroomde 280 duizend tot 600 duizend vaten olie de delta in.

Een eerdere poging om een schikking met de inwoners te bereiken liep spaak. Shell vond de claims (die opliepen tot 380 miljoen euro) buiten proportie. Shell ontsnapt dankzij deze schikking aan een rechtszaak, schrijft het Financieele Dagblad.

Het oliebedrijf heeft nu dan wel de verantwoordelijkheid genomen voor deze lekkages uit 2008, er komen waarschijnlijk nog meer claims aan. Het Nigeriaanse parlement eist bijvoorbeeld een miljardenvergoeding voor een lek bij het Bonga-veld in 2011. Volgens Shell is dat lek veroorzaakt door sabotage.

Libris en Intersport worden Duits

Weleens gehoord van Euretco? Het is de grootste inkoopcombinatie van zelfstandige winkels in Nederland, en volgens De Financiële Telegraaf wordt die hoogstwaarschijnlijk overgenomen door het Duitse EK Servicegroup.

Euretco is eigenaar van onder meer Runnersworld, Libris, Hobo en Intersport. De winkelketens kopen gezamelijk in. In 2013 had Euretco een jaaromzet van 922 miljoen euro.

Het FD meldt dat Euretco in oktober nog drie doe-het-zelfketens overnam van DGN Retail. De coöperatie wilde de winkelformules van Hubo en Multimate laten groeien. De Fixit winkels zouden verdwijnen en veelal verder gaan onder de naam Multimate.

Het Duitse EK Servicegroup is een van de grootste inkoopcombinaties van Europa, weet het FD. Met 500 medewerkers haalt het een jaaromzet van ongeveer 1,5 miljard euro. Bij de coöperatie zijn 2.200 eenmanszaken in de detailhandel aangesloten.

De niche van de kleine bank

Waar waarschijnlijk ook niemand van heeft gehoord is Payvision. Het FD schrijft dat het bedrijf een bijzondere niche heeft opgezocht.

De dienstverlener valt in de categorie Payment Service Provider (PSP), maar ook weer niet helemaal. Het verbindt namelijk niet de banken met creditcardmaatschappijen, maar neemt werkzaamheden over van de accepterende bank. Directeur Gijs op de Weegh legt uit: “Wij doen de acceptatie van de betaalgegevens, maar ook het risicomanagement, het fraudemanagement, we maken rapportages en zorgen voor de technische infrastructuur.”

Voor de meeste landen is een licentie van Visa of Mastercard nodig om creditcardbetalingen te mogen aanbieden. In het FD zegt Booker: “Wij beheren die licenties voor onze klanten over de hele wereld. Zo ontstaat een netwerk van licenties, waardoor een bank die bij ons is aangesloten, gebruik kan maken van die licenties over de hele wereld.”

Veel kleine banken hebben capaciteit noch kapitaal om een eigen betaalsysteem op te zetten en te onderhouden. Payvision helpt ze daarbij. Op de Weegh richt zich, samen met oprichter Rudolf Booker, nu op het zuidelijk halfrond. “We voeren momenteel gesprekken met banken in Australië, Zuid-Afrika en Brazilië.”

Waarschijnlijk zijn juist in die contreien veel banken die dolgraag een eigen betaalsysteem zouden opzetten, maar er (nog) niet groot genoeg voor zijn.