Dit is een artikel uit het NRC-archief

Rampen

Shell betaalt Nigeriaans vissersdorp 70 miljoen na olielek

Olielek in het Bodo-gebied. Shell betaalt de plaatselijke gemeenschap 70 miljoen euro schadevergoeding.
Olielek in het Bodo-gebied. Shell betaalt de plaatselijke gemeenschap 70 miljoen euro schadevergoeding. Foto Reuters / Austin Ekeinde

Shell betaalt een Nigeriaanse vissersgemeenschap 55 miljoen pond (70 miljoen euro) schadevergoeding vanwege de schade na het ergste olielek ooit in het West-Afrikaanse land. Dat maakte de Brits-Nederlandse oliemaatschappij vandaag bekend.

De twee olielekken vonden plaats in 2008, en vernietigde duizenden hectaren aan mangrovegebied en de vissen en schelpdieren waar de plaatselijke gemeenschap in de plaatst Bodo van leeft. Van de 55 miljoen pond gaat 35 miljoen naar de 15.600 vissers en boeren in het gebied. De overige 20 miljoen pond gaat naar de gemeenschap en wordt ingezet voor gezondheidszorg en scholen. Er wonen ongeveer zeventigduizend mensen in Bodo.

Strijd

De schikking werd getroffen door de Nigeriaanse dochtermaatschappij van Shell, die voor 55 procent in handen is van de Nigeriaanse overheid. Over de schadevergoeding wordt al drie jaar een strijd gevoerd in Britse rechtszalen. In 2011 erkende Shell al aansprakelijkheid voor de olieramp, die werd veroorzaakt door systeemfouten.

Volgens de advocaat van het vissersdorp, Leigh Day, is de schadevergoeding “de grootste aan een complete gemeenschap na milieuschade”. In eerste instantie had Shell 4000 pond aangeboden, stelt Day tegenover persbureau AP. De directeur van Shell Nigeria, Mutiu Sunmonu, zegt dat zijn bedrijf “altijd heeft gestreefd naar een eerlijke compensatie”.

Shell heeft ook toegezegd “volledig gecommitteerd” te zijn aan de schoonmaak van dit specifieke gebied. Een gedeelte van de schadevergoeding zal worden gebruikt om de boeren en vissers een basisinkomen te verschaffen zolang het nog niet mogelijk is om te vissen en gewassen te verbouwen.

In de Nigerdelta-regio vinden constant olielekkages plaats, volgens Shell meestal door sabotage. Volgens een rapport van de VN kan het meer dan dertig jaar gaan duren voordat het gehele gebied olievrij is. Shell in de verklaring:

“Tenzij daadwerkelijk actie wordt ondernomen om een einde te maken aan de plaag van oliediefstal en illegale raffinage, wat de belangrijkste oorzaak van milieuvervuiling en de werkelijke tragedie van de Niger-delta is, worden gebieden die nu worden schoongemaakt eenvoudigweg weer vervuild door deze illegale activiteiten.”

Amnesty International maakte een paar jaar geleden een filmpje over de olieramp in Bodo: