Prijs Brent-olie gezakt naar minder dan 50 dollar per vat

Een olieraffinaderij van Shell.
Een olieraffinaderij van Shell. Foto ANP / Arie Kievit

Een vat Brent-olie kost voor het eerst in ruim vijf jaar minder dan 50 dollar per vat. De prijs voor Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, zakte in de ochtendhandel zo’n 2 procent en bereikte daarbij een voorlopig dieptepunt van 49,92 dollar per vat.

Ook de prijs van Amerikaanse olie zakte woensdagochtend verder, tot circa 47,25 dollar per vat.

Prijs gehalveerd in korte tijd

De olieprijs is het afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd. De enorme prijsdaling hangt samen met de sterke groei van het aanbod: onder andere de productie van schalie-olie in de Verenigde Staten, van oudsher een grote olie-importeur, is flink toegenomen. Tegelijkertijd stijgt de vraag minder sterk dan voorheen, onder meer door de afnemende economische groei in China en de trage economische groei in de eurozone.

Ernstige gevolgen voor olieproducenten

De gevolgen van goedkopere energie zijn groot. Het is goed voor de landen die olie consumeren, maar voor olieproducenten heeft de ontwikkeling ernstige consequenties. Van Rusland tot Venezuela, van de schalie-sector in de Verenigde Staten tot Noorwegen: voor producenten is de prijsontwikkeling desastreus.

Eind november besloten de OPEC-landen de productie van hun olie voorlopig niet te verminderen. Zij blijven 30 miljoen vaten per dag leveren.

Lees ook het uitgebreide artikel in NRC Handelsblad: ‘Dalende olieprijs zegen én vloek‘.