President Hollande: morgen houdt Frankrijk dag van nationale rouw

Frankrijk houdt morgen een dag van nationale rouw, zei de Franse president Hollande in een toespraak. Dit naar aanleiding van de aanslag op de burelen van het satirische weekblad Charlie Hebdo. De vlag hangt in Frankrijk drie dagen halfstok.

Een vrouw demonstreert na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo.
Een vrouw demonstreert na de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo. Foto AFP / John MacDougall

Frankrijk houdt morgen een dag van nationale rouw, zei de Franse president Hollande in een toespraak. Dit naar aanleiding van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De vlag zal in Frankrijk drie dagen halfstok hangen.

Volgens Hollande wordt alles in het werk gesteld om de daders te vinden. Hij sprak van de ergste en dodelijkste aanslag op Frans grondgebied in de afgelopen vijftig jaar en benadrukte dat Frankrijk in deze tijden een eenheid moet zijn. Onze correspondent Peter Vermaas was bij de persconferentie.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “De hele republiek is aangevallen. De republiek, dat is vrijheid van meningsuiting.”
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas “We moeten ervan bewust zijn dat ons beste wapen onze eenheid is. Eenheid van al onze burgers. Niets moet ons verdelen, ons scheiden.”

Op de burelen van het weekblad Charlie Hebdo, dat al eerder werd bedreigd, is rond half twaalf een schietpartij losgebarsten. In elk geval hoofdredacteur Stéphane ‘Charb’ Charbonnier en de controversiële cartoonist Cabu kwamen daarbij om het leven. De daders, bewapend met Kalasjnikovs, zijn nog niet gepakt.

De volledige toespraak van president Hollande.

Dit is wat we nu weten. Volg ook ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen.