Poolse motorcoureur overleden in Dakar Rally

Tijdens de derde etappe in de Dakar Rally is gisteren een deelnemer overleden. De Poolse motorrijder Michal Hernik stierf op 39-jarige leeftijd.

De in Krakau geboren Hernik debuteerde dit jaar in de zwaarste rally van de wereld. Volgens de Franse televisie werd hij op veertien kilometer van de finish in Chilecito in het noordwesten van Argentinië dood aangetroffen, op 300 meter van de doorgaande weg. Hij had geen helm meer op zijn hoofd. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. De KTM-rijder begon gisteren als nummer 84 van het klassement aan de voor hem fatale derde etappe.

Sinds de Dakar Rally vanaf 2009 in Zuid-Amerika plaatsvindt, zijn er vijf doden gevallen. In totaal lieten 24 deelnemers het leven sinds de eerste editie van de rally in 1979. Het dodental komt op 66 met de overleden volgers, toeschouwers en organisatoren.

De omstandigheden zijn dit jaar extreem in de woestijn van Argentinië, waar temperaturen van meer dan 50 graden worden gemeten. Dat dwong de Nederlandse motorrijder Robert van Pelt (21) uit Ridderkerk eerder deze week tot opgave.

Hij stond urenlang zonder water in de brandende zon en moest per helikopter worden afgevoerd met ernstige uitdrogings- en oververhittingsverschijnselen. „Het was doodeng. Ik was echt bang dat ik het niet zou redden”, zei hij op de site van zijn team Yamaha. Naast Van Pelt trokken nog tientallen andere deelnemers zich terug.