Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Opnieuw PVV-Statenlid opgestapt

Opnieuw is een statenlid van de PVV opgestapt. Matthijs Jansen, statenlid voor Groningen, maakte vandaag bekend dat hij zich niet langer kan vinden in de partijkoers van de Partij Voor de Vrijheid.

Een banner van de Partij Voor de Vrijheid.
Een banner van de Partij Voor de Vrijheid. Foto ANP / Valerie Kuypers

Opnieuw is een Statenlid van de PVV opgestapt. Matthijs Jansen, Statenlid voor Groningen, maakte vandaag bekend dat hij zich niet langer kan vinden in de partijkoers van de Partij Voor de Vrijheid. Hij zal zich aansluiten bij de partij Voor Nederland (VNL). Dat meldt persbureau ANP.

Jansen zegt in een verklaring:

De rechts-liberale punten van weleer zijn ingeruild voor een socialistisch programma waar de SP op sommige punten links wordt ingehaald.

“Verharding standpunten omtrent islam”

Verder zegt Jansen dat er van de “rechtseconomische agenda” van de PVV niet veel meer over is, terwijl die voor hem juist de reden was om zich bij de partij aan te sluiten. Daarnaast is hij niet blij met de “verharding van de standpunten omtrent de islam”. Hij stapt nu pas op omdat hij hoopte de partij van binnenuit te kunnen veranderen. Ook kon hij goed overweg met zijn collega’s. Jansen is sinds 2011 Statenlid voor Groningen.

Van Kampen

Vorige week stapte Marc van Kampen, Statenlid voor Gelderland, ook uit de PVV. Hij sloot zich eveneens aan bij de partij Voor Nederland. Kampen verklaarde toen veel moeite te hebben met de toenadering van Wilders tot het ultrarechtse Front National.