Ook wielerploegen riskeren schorsing bij dopinggevallen

Het wielerpeloton tijdens de afdaling van de Col du Lautaret in de Tour de France van deze zomer. Ook ploegen kunnen vanaf nu worden gestraft voor dopingzondaars.
Het wielerpeloton tijdens de afdaling van de Col du Lautaret in de Tour de France van deze zomer. Ook ploegen kunnen vanaf nu worden gestraft voor dopingzondaars. Foto ANP / Bas Czerwinski

Naast wielrenners kunnen ook ploegen zelf nu worden gestraft wanneer hun coureurs worden betrapt op het gebruik van doping. Wanneer twee renners worden gepakt voor het overtreden van de dopingwet wordt een ploeg 15 tot 45 dagen uit de competitie genomen. Bij een derde geval is dat 15 dagen tot 12 maanden.

De maatregelen voor ploegen maken onderdeel uit van de nieuwe dopingregels, die de internationale wielerunie UCI vandaag publiceerde. Ook betrapte renners worden in de nieuwe regels harder gestraft. Worden zij gepakt op doping of het missen of manipuleren van een controle dan worden ze nu vier jaar geschorst.

Ook verjaringstermijn wordt vergroot

De UCI volgt daarmee het voorbeeld van de mondiale antidopingagentschap WADA, die de straf voor een overtreding van de dopingwet begin dit jaar oprekte van 2 naar 4 jaar. Daarnaast is de verjaringstermijn voor een dopinggeval vergroot. Waar sporters tot vorig jaar na 8 jaar niet meer konden worden vervolgd is dat nu 10 jaar.

De nieuwe regels van de UCI komen ongeveer een maand nadat de wielerbond onder vuur lag vanwege het verstrekken van een licentie aan de Astana-ploeg. Het team van Tour-winnaar Vincenzo Nibali was dit jaar twee keer betrokken bij een dopinggeval – en ook in de opleidingsploeg werden meerdere renners gepakt – maar kreeg toch toestemming om te starten in de grootste wedstrijden.

Een overzicht van enkele nieuwe dopingregels voor wielrenners:

  • De straf op een overtreding van de dopingregels wordt verhoogd van 2 naar 4 jaar
  • De verjaringstermijn voor dopinggevallen wordt groter, 10 jaar in plaats van 8 jaar
  • Ook ploegen worden aangepakt wanneer hun renners worden betrapt
  • Bij meer dan twee dopinggevallen in een jaar krijgen de hoogste wielerploegen een boete ter hoogte van 5 procent van hun budget.

UCI wil onverwachter testen

Naast strengere regels gaat de wielerbond vanaf nu nog beter en slimmer testen, zo liet de UCI weten. De bond wil zich nog sterker gaan richten op onaangekondigde controles, zodat de dopingtesten “effectiever en minder voorspelbaar” worden.

Eerder op de dag werd ook bekend dat de Duitse televisie deze zomer voor het eerst in 8 jaar tijd de Tour de France weer live uitzendt. De ARD was daarmee gestopt na dat de Duitse coureur Patrick Sinkewitz vlak na de Tour van 2007 werd betrapt op het gebruik van doping. Een jaar eerder werd de wielerwereld al opgeschrikt door het dopingschandaal rond de Spaanse arts Eufemiano Fuentes.