Nederlandse F-16’s gebruikten in Irak 200 keer wapens tegen IS

De F-16’s die Nederland de afgelopen vier maanden heeft ingezet tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak hebben tot nu toe 375 missies uitgevoerd. Ze gebruikten meer dan tweehonderd keer hun wapens, zo heeft Defensie vandaag bekendgemaakt.

Een Nederlandse F-16 keert terug na de laatste operationele vlucht boven Afghanistan.
Een Nederlandse F-16 keert terug na de laatste operationele vlucht boven Afghanistan. Foto ANP / Evert-Jan Daniel

De F-16’s die Nederland de afgelopen vier maanden heeft ingezet tegen de Islamitische Staat (IS) in Irak hebben tot nu toe 375 missies uitgevoerd. Ze gebruikten meer dan tweehonderd keer hun wapens, zo heeft Defensie vandaag bekendgemaakt.

De straaljagers worden ingezet om kampen en andere doelen van de terreurgroep te bombarderen. Nederland doet met zes F-16-gevechtsvliegtuigen en 250 militairen mee aan de internationale missie om de opmars van IS in Irak tegen te gaan. De eerste lichting militairen van het F-16-detachement komt deze week terug naar Nederland. In totaal worden meer dan tweehonderd militairen afgelost door nieuwe collega’s. Dat gebeurt in fases, zegt een woordvoerder tegen ANP.

Geen mandaat in Syrië

Nederland stuurde ook special forces om de Iraakse en Koerdische strijdkrachten te trainen. In totaal zijn 380 Nederlandse militairen ingezet om de opmars van IS te helpen stuiten.

Hoewel IS ook grote delen van Syrië in handen heeft, ontbreekt een volkenrechtelijk mandaat om daar te bombarderen en beperkt Nederland zich tot aanvallen boven Irak. De Verenigde Staten, die de internationale coalitie tegen IS leiden, bombarderen wel in Syrië, waar al jaren een burgeroorlog woedt.

Lees in NRC Handelsblad: Wat gaat Nederland in Irak doen? (€)