Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Nabestaanden overvallers eisen vervolging juweliersvrouw

Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval juwelierszaak Goldies in Deurne eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Ze schoot de twee aanvallers dood, volgens het OM uit noodweer.

De nabestaanden van de doodgeschoten overvallers van de juwelierszaak in Deurne willen dat de juweliersvrouw toch vervolgd wordt.
De nabestaanden van de doodgeschoten overvallers van de juwelierszaak in Deurne willen dat de juweliersvrouw toch vervolgd wordt. Foto ANP / Koen Verheijden

Nabestaanden van de overvallers die omkwamen bij de overval op juwelierszaak Goldies in Deurne eisen alsnog vervolging van de betrokken juweliersvrouw. Ze schoot de twee aanvallers dood, volgens het OM uit noodweer.

Advocaat Bénédicte Ficq begint een zogeheten artikel 12-procedure, zegt ze tegen persdienst ANP. Zo willen de nabestaanden zorgen dat de rechter het OM dwingt alsnog vervolging in te stellen. Ficq:

“Het gaat toch om de dood van twee jonge mannen. Daarom willen nabestaanden dat een rechter naar de zaak kijkt. Dit had overigens misschien vermeden kunnen worden als de nabestaanden iets van oprechte spijt te horen hadden gekregen. Maar ze hebben geen enkele reactie gehad.”

De behandeling van de klaagschriften vindt in april plaats, meldt een woordvoerster aan ANP. Die is achter gesloten deuren.

Pepperspray en wapen

De overval vond in maart plaats. De 53-jarige vrouw schoot op de twee overvallers toen haar man in de winkel werd aangevallen. De oudste overvaller had een wapen getrokken, de jongste overvaller spoot met pepperspray. De juwelier probeerde tevergeefs het wapen van de overvallers af te pakken. Hij werd in elkaar geschopt en geslagen. Zijn vrouw vreesde voor het leven van haar man en pakte het wapen dat hij had aangeschaft na een eerdere overval.

Het OM kwam in september tot de conclusie dat de juweliersvrouw het vuur opende uit noodweer en dat ze niet hoeft te worden vervolgd. Het OM meent dat ze zich wel moest verdedigen tegen:

“…een ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding met buitensporig geweld door de bewapende overvallers. Haar actieve interventie was gewenst en toegestaan ter onmiddellijke verdediging van zichzelf en haar man.”