Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Met het blote oog te zien: de knalgroene komeet Lovejoy

De Lovejoy.
De Lovejoy. Screenshot Vimeo.

De Lovejoy. Alleen de naam is al prachtig en dan is-ie ook nog eens groen. We hebben het over een komeet die je met het blote oog kunt zien. Gewoon, vanuit je slaapkamerraam bijvoorbeeld, overal ter wereld. Om precies te zijn heet de komeet Lovejoy (C/2014 Q2), niet te verwarren met Lovejoy (C/2011 W3) die in 2011 een ontmoeting met de zon wist te overleven.

Lichtvervuiling

Zo zoetjes aan krijgt de Lovejoy-komeet een steeds gunstiger plekje aan de hemel. In principe zou je de komeet aan het begin van de avond moeten kunnen zien, maar als je bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam woont, kun je last hebben van lichtvervuiling.

Morgenavond op zijn best

Vanavond zou de Lovejoy op zijn helderst zijn. Ook is de afstand tussen de aarde en de Lovejoy dan het kleinst; ongeveer 70 miljoen kilometer. Bovendien komt de maan laat op, dus is er geen sprake van storend maanlicht. Lukt het nog steeds niet? Een verrekijker is altijd handig, vooral als je ook graag de groene kleur van de komeet wilt zien.

Orion

Niet zo’n geoefende sterrenkijker en weet je dus niet waar je moet kijken? Niet getreurd, de Lovejoy is vrij gemakkelijk te vinden. Hij staat namelijk in de buurt van het erg herkenbare sterrenbeeld Orion.

Nu maar hopen dat het niet te bewolkt wordt vanavond. En anders hebben we altijd deze timelapsevideo nog.