Merkel bezoekt ‘stoute neefje’ David

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft iets goed te maken als ze vandaag in Londen de Britse premier David Cameron spreekt. In oktober liet zij hem immers een blauwtje lopen met zijn streven naar verdragsrechtelijke toelatingsbeperkingen voor immigranten uit andere EU-landen. Merkel maakte toen duidelijk dat er wat haar betreft aan het recht op vrije vestiging in de Europese Unie niet getornd kan worden.

Officieel dient Merkels bezoek ter voorbereiding van de G7-top in Beieren, in juni. Ook zullen de twee volgens de agenda van het Bundeskanzleramt spreken over bilaterale, Europese en internationale aangelegenheden. Over immigratie valt inmiddels met Merkel wel te praten. Van Duitse zijde komen signalen dat te denken valt aan afspraken die, zoals de Duitsers dat noemen, „een immigratie in de sociale zekerheid” van een ander EU-land moeten verhinderen. Maar dan zonder Europese verdragen te veranderen. Een compromis dus.

In ruil daarvoor kan Merkel Camerons steun gebruiken in het debat over de voortzetting van de economische sancties tegen Moskou. Die moeten dit jaar immers worden verlengd.

De VS en het Verenigd Koninkrijk waren vorig jaar vurige pleitbezorgers van sancties. Maar de Franse president Hollande verbaasde maandag iedereen door te pleiten voor opheffing: ze hebben niet het bedoeld effect. Het onderwerp stond ook al op de agenda op de Europese top vlak voor Kerst. Bij die gelegenheid bleek een koor van regeringsleiders bedenkingen te hebben: de Slowaakse premier Robert Fico, de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann, en belangrijker, de Italiaanse premier Matteo Renzi. Door zich publiekelijk uit te spreken heeft Hollande echter gezorgd voor een barst in het eensgezinde front van de EU.

Angela Merkel, die een jaar geleden lang aarzelde over sancties, is nu onwrikbaar: Poetin moet eerst voldoen aan het akkoord van Minsk waarin concrete stappen zijn vastgelegd op weg naar deëscalatie van de spanning in Oekraïne. Volgende week zal zij Poetin met Hollande en de Oekraïense president Porosjenko treffen. Voordien heeft zij zondag een onderhoud met Hollande in Straatsburg. Met de steun in de rug van Londen hoopt Merkel de Franse president weer binnenboord te krijgen.