Lijden voor geloof en geluk

Foto Stoyan nenov/Reuters
Foto Stoyan nenov/Reuters

Ze riskeren kramp en een acute longontsteking. In het ijskoude water doen deze Bulgaren een poging als eerste het kruis te bemachtigen dat zojuist door een priester in een meer bij Sofia is gegooid. Orthodoxe christenen vierden gisteren op tal van plekken in Oost-Europa Driekoningen. Op de religieuze feestdag herdenken orthodoxe christenen de geboorte van Jezus Christus als mens op aard. De meeste christelijke stromingen in het Westen vieren op die dag vooral de aankomst van de drie Wijzen uit het Oosten bij Jezus Christus. Kerstmis valt op de oude Juliaanse kalender die orthodoxe christenen hanteren dertien dagen later dan de Gregoriaanse kalender die westerse christenen gebruiken. Westerse christenen herdenken de geboorte van Jezus daarom op Eerste Kerstdag op 25 december.

In steden in Polen en Zuid-Spanje waren er gisteren parades van koningen op paarden die cadeaus uitdeelden. In Turkije sprongen mannen onder meer in de Bosporus, elders in Bulgarije in de Tundzha-rivier en in de Moldau in Praag zwommen mannen met plastic kronen. Volgens de traditie wordt de gelukkige die als eerste het kruis bereikt, gezegend met voorspoed en gezondheid.