Justitie eist 1,5 jaar tegen Holleeder - ook 3 jaar oude straf uitzitten

Als het aan Justitie ligt, gaat Willem Holleeder voor 1,5 de cel in vanwege zijn rol bij afpersingen en het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die strafeis sprak het OM vanmiddag uit. Ook wil het OM dat hij het restant van oude straf uitzit.

Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem tijdens een eerdere zitting.
Willem Holleeder verlaat de rechtbank van Haarlem tijdens een eerdere zitting. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Als het aan Justitie ligt, gaat Willem Holleeder voor 1,5 jaar de cel in vanwege zijn rol bij afpersingen en het bedreigen van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Die strafeis sprak de officier van justitie vanmiddag uit tijdens een zitting in Haarlem. Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) dat hij het restant van een oude straf uitzit.

Volgens Justitie heeft de 56-jarige Holleeder een rol gespeeld bij het afpersen van een vroegere voorman van motorclub Hells Angels, Theo Huisman. Hij zou Huisman, samen met anderen, een bedrag van 100.000 euro afhandig hebben willen maken. Ook heeft Holleeder zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het bedreigen van Peter R. de Vries in april 2013.

Met die twee vergrijpen heeft Holleeder volgens Justitie bovendien de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating in januari 2012 geschonden. De Amsterdamse crimineel werd in 2007 al veroordeeld tot 9 jaar cel voor afpersing, maar kwam vervroegd vrij. Het OM wil nu dat hij de resterende 1.100 dagen ook uitzit.

Twitter avatar landelijkparket Landelijk Parket Verdachte Holleeder: gevangenisstraf voor de duur van 1 jaar en 6 maanden, en proeftijd van 3 jaar volledig uitzitten #Andes

Danny K. de spil van de organisatie

De rol van Holleeder is echter maar een betrekkelijk kleine in de grote witwaszaak bestempeld als “Andes”. De absolute hoofdverdachte is Danny K., volgens Justitie de leider van een netwerk dat in mei 2013 werd ontmanteld. Tegen hem werd in de rechtbank van Haarlem vandaag 6,5 jaar cel geëist.

K. heeft zich volgens Justitie onder meer schuldig gemaakt aan witwassen, afpersen en leiding geven aan een criminele organisatie. Hij zou onder meer een slordige 3 miljoen euro bij een ex-vriendin hebben gestald en grote bedragen hebben uitgegeven aan onder meer vakanties en auto’s. Tegen de vrouw is 2 jaar cel geëist, terwijl twee andere (ex-)vriendinnen enkele maanden cel riskeren.

Twitter avatar markschrader Mark Schrader Volgens Justitie is Danny K. de grote man, vergezeld door oud-freefighter Dick V. #Andes
Twitter avatar AnnaKorterink Anna Korterink Het witwassen van 3,2 miljoen euro kan volgens OM bewezen worden. Dat bedrag bracht Danny onder bij ex, die wist dat geld uit misdrijf kwam.

Een derde grote naam in het strafproces, dat voor een groot deel leunt op geheime geluidsopnamen, is Dick V. Hem hangt een celstraf van 4,5 jaar boven het hoofd voor zijn rol bij de afpersingen. Ook is V. volgens Justitie medeoprichter van de criminele organisatie rond Danny K. en heeft hij zich schuldig gemaakt aan verscheidene geweldsdelicten, zoals poging tot doodslag en zware mishandeling.

Dick V. zit overigens al sinds september in de gevangenis, alleen is dat uit vrije wil. De kickbokser kreeg vorig jaar de waarschuwing dat hij op een dodenlijst stond en vreest nu dat bij buiten de cel geliquideerd wordt.