Jolie vertilt zich aan oorlogsfilm

Unbroken is de ambitieuze tweede film van Angelina Jolie, die heeft aangekondigd binnen afzienbare tijd de overstap te willen maken van acteren naar regisseren. Haar eerste film, In the land of Blood and Honey (2011), vloeide voort uit haar humanitaire werk met oorlogsslachtoffers in Bosnië, en verdween na de première vrij geruisloos van de radar. Dat zal met haar tweede, veel groter opgezette film niet gebeuren: een op feiten gebaseerd oorlogsdrama over Louis Zamperini, die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte met zijn gevechtsvliegtuig boven de Stille Oceaan, zich 47 dagen de haaien van het lijf moest houden op een reddingsvlot en vervolgens twee jaar ontberingen en mishandelingen doorstond in een Japans krijgsgevangenkamp.

Hij is een heroïsche, maar toch vooral lijdende figuur, die eigenlijk te weinig zijn lot in handen kan nemen om als personage de film te dragen. Daar komt bij dat de vier verhaalelementen – de gevechtspiloot op missies, zijn jeugd als atleet, de crash en ronddobberen op zee, en dan nog zijn kampervaringen – episodisch en hoekig naast elkaar staan; alsof het vier korte films zijn. De film ziet er zonnig en schoon uit, ondanks het tamelijk duistere verhaal. Dat komt de levensechtheid niet ten goede. Jolie had beter voor een kleiner canvas kunnen kiezen bij haar eerste stappen in regie.